Banankaka med ingefärsglasyr

Smarrig banankaka med sötsyrlig ingefärsglasyr.
Johanna Westman

Ingredienser

  • 50 g smör
  • 2 stora bananer - eller 3 små mogna bananer
  • 1 dl pekannötter - eller valnötter
  • 100 g mörk choklad - mörk
  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 0,5 dl mjölk

Glasyr

  • 1 - 2 bitar syltad ingefära
  • 75 g smör
  • 150 g naturell färskost
  • 4,5 dl florsocker
  • 0,5 citron - pressad saft

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret och låt det svalna. Skala bananerna och mosa dem med en gaffel. Hacka nötterna. Finhacka chokladen.

  2. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och choklad. Blanda ner i äggpöset tillsammans med smör och mjölk. Rör i bananmos och nötter.

  3. Häll smeten  i en smord och bröad form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 40 min.

  4. Låt kakan svalna ca 5 min innan den stjälps upp på ett fat och får kallna.

  5. Glasyr: Finhacka ingefäran. Smält smöret och låt det svalna. Tillsätt ost, florsocker, citronsaft och ingefära. Vispa ordentligt till en tjock glasyr. Bred  glasyren på kakan och ställ svalt tills den ska serveras.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!