Banan- och chokladsemlor
Ingredienser
- 150 g smör
- 5 dl mjölk
- 50 g jäst
- 1,5 dl strösocker
- 2 tsk kardemumma - stött
- 0,5 tsk salt
- 15 dl vetemjöl - (900 g)
Fyllning
- 400 g mandelmassa
- 150 g choklad - mörk
- 2 bananer
Chokladgrädde
- 6 dl vispgrädde
- 0,5 dl kakao
- 0,5 dl florsocker
Garnering
- chokladdryckspulver - eller florsocker
Gör så här
-
Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm blandningen till 37°. Smula ner jästen i en bunke. Häll över degspadet och rör tills jästen löst sig. Tillsätt socker, kardemumma, salt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en deg och knåda den ca 5 min i köksassistent eller 10 min för hand. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
-
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela i 26 bitar. Rulla till runda bullar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.
-
Grädda bullarna mitt i ugnen ca 10 min tills de har blivit gyllenbruna. Låt kallna på galler.
-
Riv mandelmassan till fyllningen grovt och finhacka chokladen. Skär av ett lock av bullarna. Gröp ut en del av inkråmet och blanda med mandelmassa och choklad.
-
Skala och mosa bananerna. Rör ihop bananmos och mandelmasseblandning. Fyll bullarna med blandningen.
-
Vispa grädden tillsammans med kakao och florsocker och spritsa eller lägg en klick på varje bulle. Sätt tillbaka locket och pudra med chokladdryckspulver eller florsocker.
-
Här hittar du Tidningens Hembakats populära recept på klassiska semlor.