40 minuter + 30 minuter i ugn
Baklavapaj med citronsirap – gör så här:
- Sätt ugnen på 175°. Låt filodegen tina. Riv mandelmassan fint och lägg den i en skål. Tillsätt ägg och socker. Vispa ihop med en elvisp. Mixa valnötter och pistaschnötter, spara några till garnering. Blanda i nötter och kryddor i smeten och smaksätt eventuellt med några droppar rosenvatten.
- Rulla upp degen. Skär hela bunten med filodegsarken så att det passar i en form med löstagbar kant, 20–22 cm i diameter, det ska täcka botten och gå upp på hela kanten, runda till hörnen med en vass kniv. Smält smöret. Pensla smör i formen. Lägg i ett filoark och pensla med smör. Upprepa med 1/3 av alla ark och tryck till arken så att de formar sig efter formen.
- Fördela hälften av smeten i formen och upprepa på samma sätt med ytterligare 1/3 av filoarken och smör. Bred ut resten av fyllningen och lägg på de sista arken med filodeg och pensla smör mellan varje. Pensla smör på det översta arket.
- Markera portioner med en vass kniv i det översta lagret med filodeg utan att skära igenom alla ark. Grädda mitt i ugnen 30–35 min tills pajen fått en gyllenbrun färg.
- Citronsirap: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 msk saft. Koka citronsaft, citronskal, socker och vatten till en sirapsliknade konsistens ca 5 min. Tänk på att den stelnar när den kallnar.
- Häll sirapen över pajen. Låt kallna och täck med bakplåtspapper. Garnera med rosenblad vid servering.