40 minuter + 30 minuter i ugn
Baklava – gör så här:
- Sätt ugnen på 175°. Mixa valnötter och pistaschnötter grovt i matberedare. Blanda dem med socker, vaniljsocker och kryddor. Smält smöret. Skär filodegsarken i fyrkanter, 26 x 26 cm.
- Pensla bottnen på en form, 24 x 24 cm, med smält smör och lägg i fyra filodegsark. Pensla med smör mellan lagren. Strö över hälften av nötfyllningen.
- Lägg på fyra filodegsark till, penslade med smör emellan. Strö över resten av nötfyllningen och resten av filodegsarken, penslade med smör. Pensla även det översta degarket. Markera degen i små rutor med en vass kniv.
- Grädda mitt i ugnen ca 30 min. Låt baklavan svalna.
- Honungslag: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 tsk saft. Koka upp alla ingredienser och sjud ca 3 min. Häll lagen över kakan och låt kallna.