55555

Baklava kryddas med kardemumma, kryddnejlikor och kanel.

För 24 bitar:

Ingredienser

200 g valnötter
100 g pistaschnötter
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk kanel, mald
2 krm kryddnejlikor, malda
1 tsk kardemumma, mald
100 g smör
12 filodegsark, (ca 30 x 40 cm)

Honungslag:

1 citron
1 dl vatten
1 dl strösocker
2 msk honung, flytande

40 minuter + 30 minuter i ugn

Baklava – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Mixa valnötter och pistaschnötter grovt i matberedare. Blanda dem med socker, vaniljsocker och kryddor. Smält smöret. Skär filodegsarken i fyrkanter, 26 x 26 cm.
  2. Pensla bottnen på en form, 24 x 24 cm, med smält smör och lägg i fyra filodegsark. Pensla med smör mellan lagren. Strö över hälften av nötfyllningen.
  3. Lägg på fyra filodegsark till, penslade med smör emellan. Strö över resten av nötfyllningen och resten av filodegsarken, penslade med smör. Pensla även det översta degarket. Markera degen i små rutor med en vass kniv.
  4. Grädda mitt i ugnen ca 30 min. Låt baklavan svalna.
  5. Honungslag: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 tsk saft. Koka upp alla ingredienser och sjud ca 3 min. Häll lagen över kakan och låt kallna.