00000

Försök att få tag i färsk yufkadeg i asiatiska butiker eller köp fryst filodeg. Skalad och hackad mandel finns i butikshyllan med bakartiklar.

För 30 bitar

Ingredienser

12 yufkadeg 12-15 ark, färsk eller tinad fryst, klip
150 g smör smält
2 msk rapsolja

FYLLNING

2 msk strösocker
0,5 tsk kanel (kan uteslutas)
3 msk smör smält
300 g sötmandel skalad och hackad

SOCKERLAG

2 dl strösocker
2 dl flytande honung
2 dl vatten
1 citron färskpressad saft (ca 3/4 dl)

1. Börja med fyllningen. Mät upp socker, kanel, smör och ca hälften av mandeln i matberedare och kör tills allt bara blandas. Blanda i resten av mandeln för hand.
2. Pensla en ugnssäker form eller liten långpanna, ca 20×30 cm, med lite av det smälta smöret blandat med oljan. Pensla sedan 5 ark deg med smör- och oljeblandningen. Varva dem försiktigt försiktigt i formen. Fördela hälften av fyllningen över arken.
3. Lägg på ytterligare 5 ark deg med smör- och oljeblandningen mellan varven.
4. Täck med resten av fyllningen och till sist ett nytt lager av 5 ark deg.
5. Ställ formen svalt ca 1 timme, då blir det lättare att skära igenom degen.
6. Sätt ugnen på 175C. Skärdegen i rutor eller trekanter. Grädda mitt i ugnen ca 40 min.
7. Mät upp ingredienserna till sockerlagen i en kastrull. Värm under omrörning och koka 1-2 min. Skeda den varma lagen över de gräddade kakorna så att den rinner mellan dem. Sätt in i ugnen ytterligare ca 5 min. Låt kakorna kallna innan de lossas från formen.