00000

Försök att få tag i färsk yufkadeg i asiatiska butiker eller köp fryst filodeg. Skalad och hackad mandel finns i butikshyllan med bakartiklar.

För 30 bitar:

Ingredienser

12 ark yufkadeg, färsk eller tinad fryst eller filodeg
150 g smör, smält
2 msk rapsolja

Fyllning:

2 msk strösocker
0,5 tsk kanel, mald
3 msk smör, smält
300 g sötmandel, skalad och hackad

Sockerlag:

2 dl strösocker
2 dl honung, flytande
2 dl vatten
0,75 dl citron, pressad

30 minuter + 1 timme i kyl + 40 minuter i ugn

Baklava – gör så här:

  1. Fyllning: Mät upp socker, kanel, smör och ca hälften av mandeln i matberedare och mixa tills allt bara blandas. Blanda i resten av mandeln för hand.
  2. Pensla en ugnssäker form eller liten långpanna, ca 20 x 30 cm, med lite av det smälta smöret blandat med oljan. Pensla sedan 5 ark deg med smör- och oljeblandningen. Varva dem försiktigt försiktigt i formen. Fördela hälften av fyllningen över arken.
  3. Lägg på ytterligare 5 ark deg med smör- och oljeblandningen mellan varven.
  4. Täck med resten av fyllningen och till sist ett nytt lager av 5 ark deg.
  5. Ställ formen svalt ca 1 timme, då blir det lättare att skära igenom degen.
  6. Sätt ugnen på 175C. Skärdegen i rutor eller trekanter. Grädda mitt i ugnen ca 40 min.
  7. Mät upp ingredienserna till sockerlagen i en kastrull. Värm under omrörning och koka 1-2 min. Skeda den varma lagen över de gräddade kakorna så att den rinner mellan dem. Sätt in i ugnen ytterligare ca 5 min. Låt kakorna kallna innan de lossas från formen.