4.14.14.14.14.1

Bakelser till alla hjärtans dag. Recept på romantiska valentinbakelser - förförande goda!

För 25 kakor:

Ingredienser

100 g smör
3 dl vetemjöl, (180 g)
0,5 dl strösocker
1 äggula
1 msk jordgubbssaft, konc
0,5 tsk vaniljsocker

Fyllning:

250 g mandelmassa
125 g smör
3 ägg
1 äggvita
1 msk jordgubbssaft, konc

Glasyr:

0,5 dl jordgubbssylt
2,25 dl florsocker
1,5 msk vatten

Garnering:

25 sockerhjärtan

Valentin-bakelse

  1. Formar: Blanda ihop alla ingredienserna till en deg. Ju mindre degen knådas, desto mörare blir kakorna. Tryck ut degen med fingrarna till ett 5 mm tjockt skal i smorda mazarinformar, ca 6 cm i diameter. Ställ formarna på två plåtar.
  2. Fyllning: Sätt ugnen på 200°. Riv mandelmassan grovt. Blanda ner smör och rör för hand eller med elvisp tills det blir en jämn smet. Tillsätt ett ägg åt gången och äggvitan.Vispa till en slät smet. Tillsätt jordgubbssaft.
  3. Fyll formarna med smeten 1 cm från kanten. Grädda dem mitt i ugnen ca 20 min. Låt kakorna svalna innan de tas ur formarna.
  4. Glasyr: Bred sylt på kakorna. Sikta florsockret i en kastrullen. Tillsätt vattnet och värm till 40°. Bred glasyren på bakelserna. Stelnar glasyren så värm den igen med lite mer vatten.
  5. Garnera bakelserna med sockerhjärtan.

 

Kökstipsen

Hemligheten med att lyckas med bakelserna är rumstempererade ingredienser. Då blir degen lätt att få ihop och fyllningen blir slät och skär sig inte.

Skär ut egna hjärtan i röd marsipan eller köp rosa och lila dekorationshjärtan från Dr. Oetker, de brukar stå bland strössel och bakprodukter.

Det blir många bakelser, men så spirar också kärleken med frysen full av bakelser.

Frys inte kakorna med glasyren utan lägg på den strax före servering.

Fler recept med: Artiklar, Bakelser, Bakning