00000

Bakat äpple med ljummen kolasås med smaka av ingefära och hemgjord kanelglass – godare blir det inte. Glass och kolan kan göras i god tid före servering.

För 4 personer:

Ingredienser

4 äpplen

Fyllning:

1,5 dl mandelmjöl
1,5 dl strösocker
2 msk smör

Kanelglass:

0,5 gelatinblad
1 kanelstång, liten
3 dl mjölk
2 dl vispgrädde
6 äggulor
1,5 dl strösocker

Ingefärskola:

1 dl strösocker
1 dl sirap, ljus
1 dl vispgrädde
1 msk ingefära, riven, färsk

30 minuter + 25 minuter i ugn

Bakat äpple med kola och glass – gör så här:

  1. Glass: Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Krossa kanelstången lätt. Koka upp kanel, mjölk och grädde. Vispa äggulor och socker luftigt. Häll kanelmjölken över äggvispet och blanda väl. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och sjud under ständig vispning till 85°. Ta upp gelatin­bladet och låt det smälta i smeten. Sila och låt kallna. Frys glassen i glassmaskin.
  2. Fyllning: Blanda alla ingredienser. Sätt ugnen på 200°. Skär av ett ca 1 cm tjockt lock på äpplena och kärna ur dem. Peta ner fyllningen och lägg lite fyllning på snittytan. Lägg tillbaka locken. Ställ äpplena i en ugnssäker form. Ugnsbaka mitt i ugnen ca 25 min.
  3. Ingefärskola: Lägg samtliga ingredienser i en kastrull och koka upp. Låt koka ca 5 min, till 119°. Ta kolasmeten från plattan och sila den. Låt svalna.
  4. Servera de varma äpplena med glass och kola.