Bakade lammlägg med rabarberglaze

Långsambakade små lammlägg med rabarberglaze steks i ugnen tills de blir härligt möra. Läggen penslas på slutet med en rabarberglaze som tillsammans med buljongen blir en god skysås.
Petra Lindstrand
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 2 kg lammlägg - små, med ben
  • 6 vitlöksklyftor
  • 500 g morötter
  • 4 lökar - färska, gärna röda
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar - nymald
  • 1 kruka rosmarin

Sky

  • 3 dl rosévin - fruktigt
  • 1 dl vatten
  • 3 msk kalvfond - konc
  • 3 lagerblad
  • 25 g smör

Rabarberglaze

  • 250 g rabarber - gärna rödskalig
  • 2 vitlöksklyftor
  • 30 g ingefära
  • 1 msk olivolja
  • 1 dl muscovadosocker - ljust
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 dl vatten
  • 0,75 tsk salt

Tillbehör

  • rostad färskpotatis med krämig ärt- och fårostpesto - se recept

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Skala och skiva vitlöken. Skala och halvera morötterna på längden. Ansa och grovhacka löken. Fördela allt i en långpanna.

  2. Putsa lammläggen fri från senor och hinnor. Gnid in köttet med olja, salt och peppar och lägg läggen i långpannan runt grönsakerna. Repa tre kvistar rosmarin och strö över köttet.

  3. Sky: Koka upp vin, vatten, fond, lagerblad och smör. Häll skyn i långpannan. Lägg ett bakplåtspapper över och täck plåten med ugnsfolie. Tillaga mitt i ugnen tills köttet är riktigt mört och lossnar från benet, ca 2 1/2 timme.

  4. Glaze: Ansa och strimla rabarbern. Skala och finskiva vitlöken. Skala och finriv ingefäran. Fräs rabarber, vitlök och ingefära i olja ca 2 min. Tillsätt socker, vinäger och 1 dl av spadet från långpannan. Låt sjuda ca 10 min. Krydda med salt.

  5. Ta bort papper och folie från långpannan. Öka ugnsvärmen till 225°. Pensla glazen på köttet. Stek vidare ca 20 min tills kött och rotfrukter fått fin färg.

  6. Lägg kött, lök och morötter på ett stort fat, häll lite av skyn runtom. Garnera med rosmarinkvistar. Servera med rostad färskpotatis och extra sky bredvid.

  7. Recept på rostad färskpotatis med ärtpesto hittar du här!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!