Bakade lammlägg med rabarberglaze
Ingredienser
- 2 kg lammlägg - små, med ben
- 6 vitlöksklyftor
- 500 g morötter
- 4 lökar - färska, gärna röda
- 2 msk olivolja
- 1 tsk salt
- 0,5 tsk svartpeppar - nymald
- 1 kruka rosmarin
Sky
- 3 dl rosévin - fruktigt
- 1 dl vatten
- 3 msk kalvfond - konc
- 3 lagerblad
- 25 g smör
Rabarberglaze
- 250 g rabarber - gärna rödskalig
- 2 vitlöksklyftor
- 30 g ingefära
- 1 msk olivolja
- 1 dl muscovadosocker - ljust
- 1 msk rödvinsvinäger
- 1 dl vatten
- 0,75 tsk salt
Tillbehör
- rostad färskpotatis med krämig ärt- och fårostpesto - se recept
Gör så här
-
Sätt ugnen på 175°. Skala och skiva vitlöken. Skala och halvera morötterna på längden. Ansa och grovhacka löken. Fördela allt i en långpanna.
-
Putsa lammläggen fri från senor och hinnor. Gnid in köttet med olja, salt och peppar och lägg läggen i långpannan runt grönsakerna. Repa tre kvistar rosmarin och strö över köttet.
-
Sky: Koka upp vin, vatten, fond, lagerblad och smör. Häll skyn i långpannan. Lägg ett bakplåtspapper över och täck plåten med ugnsfolie. Tillaga mitt i ugnen tills köttet är riktigt mört och lossnar från benet, ca 2 1/2 timme.
-
Glaze: Ansa och strimla rabarbern. Skala och finskiva vitlöken. Skala och finriv ingefäran. Fräs rabarber, vitlök och ingefära i olja ca 2 min. Tillsätt socker, vinäger och 1 dl av spadet från långpannan. Låt sjuda ca 10 min. Krydda med salt.
-
Ta bort papper och folie från långpannan. Öka ugnsvärmen till 225°. Pensla glazen på köttet. Stek vidare ca 20 min tills kött och rotfrukter fått fin färg.
-
Lägg kött, lök och morötter på ett stort fat, häll lite av skyn runtom. Garnera med rosmarinkvistar. Servera med rostad färskpotatis och extra sky bredvid.
-