4.54.54.54.54.5

Bakade betor med svarta vinbär är en god och grön rätt på julbordet. Sötman och syran i svarta vinbär är en perfekt match till bakade betor.

För 10 personer på buffé:

Ingredienser

3 rödbetor
3 gulbetor
3 polkabetor
5 dl rödbetsjuice, Kung markatta
1 dl vinbär, svarta
2 msk rapsolja
1 tsk salt
1 tsk flingsalt

Picklade svarta vinbär:

3 dl vinbär, svarta, frysta
0,5 dl ättiksprit, (12 %)
1 dl strösocker
1,5 dl vatten

Dragonolja:

70 g spenat
40 g dragon
2 dl rapsolja
0,5 tsk flingsalt

Garnering:

dragon

30 minuter + 12 timmar i lag + 40 minuter i ugn

Bakade betor med svarta vinbär – gör så här:

  1. Picklade svarta vinbär: Koka upp ättika, socker och vatten. Häll den heta lagen över vinbären. Låt stå i kylen ca 12 timmar.
  2. Sätt ugnen på 175°. Lägg rödbetsjuice och vinbär i en kastrull. Låt koka ihop tills ca hälften återstår. Sila.
  3. Lägg betorna i en ugnssäker form. Ringla över olja och strö över salt. Tillaga mitt i ugnen ca 40 min. Låt svalna. Skala och skär betorna i mindre bitar.
  4. Dragonolja: Mixa spenat, dragon och olja i en mixer. Sila genom ett kaffefilter.
  5. Blanda betorna med rödbetsdressingen och flingsalt. Toppa med de picklade svarta vinbären, dragonolja och garnera med dragon.
Fler recept med: Buffémat, Grönsaker, Jul