Bakad rödkål i mustig buljong toppad med apelsin-crème fraiche

Recept på bakad rödkål i mustig buljong toppad med apelsin-crème fraiche. Gör gärna dubbel sats av apelsin-crème fraichen – den är god till många gröna rätter.
Carina Brydling

Ingredienser

  • 0,5 rödkålshuvud - (ca 750 g)
  • 6 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongstärning
  • 2 dl vitt vin - torrt
  • 0,5 dl strösocker
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk timjan
  • 1 krm curry
  • 1 vitlöksklyfta
  • 50 g smör

Apelsin-crème fraiche

  • 0,5 apelsin
  • 1 dl crème fraiche
  • 0,5 tsk rosépeppar
  • 0,5 dl färska örter - t ex persilja, basilika, rosmarin
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Lägg rödkålen i en ugnssäker form.

  2. Koka en lag av vatten, buljongtärning, vin, socker, vinäger, timjan, curry och pressad vitlök.

  3. Häll buljongen över kålen och klicka på smöret. Täck formen med aluminiumfolie.

  4. Tillaga mitt i ugnen ca 2 timmar, ös kålen då och då med buljongen.

  5. Apelsin-crème fraiche: Skölj apelsinen i ljummet vatten. Riv skalet och blanda med crème ­fraichen. Krossa rosépepparn och hacka örterna. Blanda ner rosépeppar och örter i crème fraichen. Krydda med salt och peppar.

  6. Dela kålen i bitar. Lägg upp i ett djupt serveringsfat. Häll över ­buljongen och toppa med apelsin- crème fraiche.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!