Bakad röding med pressad savojkål

Rödingfiléerna är tillagade i låg temperatur under relativt lång tid i ugnen. Kan du inte ställa in din ugn på 75 ° går det i stället att tillaga fisken i 100° och förkorta tillagningstiden. Det viktiga är innertemperaturen på 52° för att fisken ska bli saftig och smakrik. För att fisken ska få en fin rund form rullas den in i aluminiumfolie.
Tom Sjöstedt
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 4 rödingfiléer - (ca 600 g) som varit frysta i minst 3 dygn
  • 1 msk salt
  • 1 tsk strösocker

Pressad savojkål

  • 1 savojkålshuvud - litet (600 g)
  • 1 gul lök
  • 3 l vatten
  • 0,5 dl salt
  • 1 msk dillfrön

Garnering

  • 0,75 vattenkrasse - ask
  • 16 dillvippor
  • 1 msk olivolja
  • citronskal - rivet
  • svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Skär kålen i klyftor och skär bort roten. Skala och skiva löken. Koka kål, lök och dillfrön i vattnet med salt ca 10 min. Låt kål och lök rinna av.

  2. Lägg kålen i en liten plastfolieklädd form och pressa bort överflödig vätska. Lägg en tyngd på kålen så att den pressas ihop ordentligt. Ställ formen i kylen att kallna, ca 8 timmar.

  3. Skär bort skinnet från rödingen. Blanda salt och socker. Strö blandningen på fisken. Låt ligga i rumstemperatur ca 30 min. Sätt ugnen på 75°.

  4. Torka av fisken med hushållspapper. Fördela dillen på rödingen. Lägg ihop dem två och två. Rulla in fisken i aluminiumfolie och lägg den i en ugnssäker form. Tillaga mitt i ugnen ca 40 min, till 52° innertemperatur.  Låt kallna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!