Bakad ricotta–cheesecake med kokossnö och citrus– och ingefärskompott

Bakad ricotta–cheesecake med kokossnö och citrus– och ingefärskompott är en fluffig och krämig cheesecake med kokossmakande vackert ”snö”täcke. Ätbart rispapper finns att köpas på nätet, t ex på lyckasmedmat.se. Det funkar lika bra att mixa utan papper men du får en lite finare struktur på ”snö”konsistensen med rispapper. 
Petra Lindstrand
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 150 g ingefärskakor - t ex Stemgingers från Walkers eller digestivekex
  • 50 g smör

Fyllning

  • 1 citron
  • 1 vaniljstång
  • 500 g ricottaost
  • 200 g färskost - naturell
  • 2 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 1,5 msk majsstärkelse (Maizena) - Maizena

Kokossnö

  • 50 g kokoschips - naturella
  • 2 rispapper - ätbar, ev

Citrus- och ingefärskompott

  • 3 apelsiner
  • 1 citron
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 burk ingefära - syltad (à 225 g)
  • 1 vaniljstång - (rest från cheesecaken)
  • 2 kanelstänger
  • 1 krm salt

Tillbehör

  • 2 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°.  Smält smöret. Lägg smör och kex i en matberedare och mixa fint. Fördela smulet i botten på en form med löstagbar kant, 20 cm i diameter, med ett fastspänt bakplåtspapper i botten och tryck till. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt svalna.

  2. Fyllning: Skölj och skrubba citronen i ljummet vatten. Finriv skalet. Klyv vaniljstången och skrapa ut fröna, spara vaniljstången till kompotten.

  3. Vispa ricotta, färskost och socker slätt med elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget under vispning. Banda i vaniljfrön och citronskal.  Sikta i majsstärkelsen och vispa slätt. Bred ut smeten jämnt över bottnen.

  4. Grädda kakan mitt i ugnen ca 1 timme tills sidorna stelnat men mitten är krämig. Låt kakan kallna i formen på ett galler.

  5. Citruskompott: Skär bort skalet på citrusfrukterna med en vass kniv. Skär frukterna i skivor på tvären och därefter i tärningar. Ta bort eventuella kärnor. Häll citrussaften i en kastrull tillsammans med spadet från ingefäran. Finhacka ingefärsbitarna och lägg i kastrullen. Tillsätt socker, vaniljstång, kanelstänger och salt. Låt småkoka till en simmig konsistens ca 20 min.  Låt svalna. Häll lagen över citrusfrukten.

  6. Kokossnö: Lägg kokoschips i en mixerkanna. Riv rispappret i bitar och lägg i kannan. Mixa till en fin snöliknande struktur.

  7. Vispa grädden fluffig och bred den över kakan. Strö ”kokossnö” över kakan. Servera med citruskompott.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!