4.24.24.24.24.2

Bakad ricotta–cheesecake med kokossnö och citrus– och ingefärskompott är en fluffig och krämig cheesecake med kokossmakande vackert ”snö”täcke. Ätbart rispapper finns att köpas på nätet, t ex på lyckasmedmat.se. Det funkar lika bra att mixa utan papper men du får en lite finare struktur på ”snö”konsistensen med rispapper. 

För 10 bitar:

Ingredienser

150 g ingefärskakor, t ex Stemgingers från Walkers eller digestivekex
50 g smör

Fyllning:

1 citron
1 vaniljstång
500 g ricotta-ost
200 g färskost, naturell
2 dl strösocker
4 ägg
1,5 msk majstärkelse, Maizena

Kokossnö: 

50 g kokoschips, naturella
2 rispapper, ätbar, ev

Citrus- och ingefärskompott:

3 apelsiner
1 citron
1 dl strösocker
0,5 burk ingefära, syltad (à 225 g)
1 vaniljstång, (rest från cheesecaken)
2 kanelstänger
1 krm salt

Tillbehör:

2 dl vispgrädde

30 minuter + 10 minuter i ugn + 1 timme i ugn

Bakad ricotta–cheesecake med kokossnö och citrus– och ingefärskompott – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°.  Smält smöret. Lägg smör och kex i en matberedare och mixa fint. Fördela smulet i botten på en form med löstagbar kant, 20 cm i diameter, med ett fastspänt bakplåtspapper i botten och tryck till. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt svalna.
  2. Fyllning: Skölj och skrubba citronen i ljummet vatten. Finriv skalet. Klyv vaniljstången och skrapa ut fröna, spara vaniljstången till kompotten.
  3. Vispa ricotta, färskost och socker slätt med elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget under vispning. Banda i vaniljfrön och citronskal.  Sikta i majsstärkelsen och vispa slätt. Bred ut smeten jämnt över bottnen.
  4. Grädda kakan mitt i ugnen ca 1 timme tills sidorna stelnat men mitten är krämig. Låt kakan kallna i formen på ett galler.
  5. Citruskompott: Skär bort skalet på citrusfrukterna med en vass kniv. Skär frukterna i skivor på tvären och därefter i tärningar. Ta bort eventuella kärnor. Häll citrussaften i en kastrull tillsammans med spadet från ingefäran. Finhacka ingefärsbitarna och lägg i kastrullen. Tillsätt socker, vaniljstång, kanelstänger och salt. Låt småkoka till en simmig konsistens ca 20 min.  Låt svalna. Häll lagen över citrusfrukten.
  6. Kokossnö: Lägg kokoschips i en mixerkanna. Riv rispappret i bitar och lägg i kannan. Mixa till en fin snöliknande struktur.
  7. Vispa grädden fluffig och bred den över kakan. Strö ”kokossnö” över kakan. Servera med citruskompott.
Fler recept med: Bakning, Jul, Kakor och bullar