Ugnsbakad och toppad med ingefärsmaräng blir rabarbern en sagolikt god dessert.

För 8 personer:

Ingredienser

600 g rabarber
3 msk rårörsocker
25 g smör

Brynta smörsmulor:

50 g smör
0,5 dl rårörsocker
1,25 dl vetemjöl

Ingefärsmaräng:

2 äggvitor
1,25 dl strösocker
0,5 tsk ingefära mald

40 minuter + 20 minuter i ugn

 

Bakad rabarber med smörsmulor och mjuk ingefärsmaräng – gör så här:

  1. Smulor: Bryn smöret i en kastrull. Ta kastrullen åt sidan och låt svalna ca 15 min.
  2. Sätt ugnen på 200°. Rör ner socker och mjöl i smöret till en deg. Tryck ut till en ca 1 cm tjock platta på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt svalna. Smula sönder kakan.
  4. Maräng: Lägg äggvitorna i en bunke och tillsätt socker och ingefära. Ställ bunken i ett varmt  vattenbad. Vispa marängsmeten sakta med en handvisp tills den är 60°. Häll sedan över smeten i en hushållsassistent och vispa på högsta hastighet tills det går att göra mjuka toppar. Sänk hastigheten och låt maskinen gå på lägsta hastighet tills smeten svalnat till 40°. Lägg marängsmeten i en spritspåse med tyll.
  5. Sätt ugnen på 175°. Ansa rabarbern och skär i ca 1 cm långa bitar. Lägg i en ugnssäker form. Strö över socker och klicka på smör.
  6. Ugnsbaka rabarbern mitt i ugnen ca 10 min, tills den mjuknat lätt.
  7. Lägg rabarbern i små djupa tallrikar. Häll på lite av rabarberspadet. Strö över smulor och spritsa på marängen. Bränn marängen snabbt med en brännare tills den fått fin färg. Servera genast.
Fler recept med: Efterrätt och dessert