00000

Bakad potatis med ratatouille är en god vegorätt, där smakrik bönröra toppar potatisen. Bakad potatis blir bäst lagad i vanlig ugn. Då blir skalet frasigt och innanmätet mjukt.

För 4 personer

Ingredienser

8-12 potatis, stora (mjölig sort, 1,2kg)
1 lök, gul
2 vitlöksklyftor
1 zuchini, (ca 350 g)
1 paprika, röd
1 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 krm svartpeppar
3 tomater, (ca 250 g)
2 burkar svarta bönor (à 400 g)
olivolja
salt
svartpeppar, nymalen

Tillbehör

200 g fetaost

30 minuter

Bakad potatis med ratatouille – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Skölj potatisarna och pricka skalet. Lägg potatisarna mitt i ugnen direkt på gallret. Baka dem ca 30 min, tills de känns mjuka.
  2. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och fintärna zucchini och paprika.  Fräs löken i en stor vid kastrull i 2 msk olivolja ca 1 minut. Blanda ner zucchini och paprika. Fräs under omrörning ca 2 min.
  3. Tillsätt 1 dl vatten, buljongtärningar, 1/2 tsk salt och 2 krm peppar. Låt sjuda på låg värme ca 10 min.
  4. Tärna tomaterna och blanda ner dem och avrunna bönor i grönsaksfräset. Blanda om försiktigt och låt sjuda ca 2 min. Blanda ner tärnad fetaost strax före servering.
  5. Skär ett kryss i potatisen och servera med ratatouille.

Recept av Charlotte Jenkinson