Bakad potatis med ratatouille

Bakad potatis med ratatouille är en god vegorätt, där smakrik bönröra toppar potatisen. Bakad potatis blir bäst lagad i vanlig ugn. Då blir skalet frasigt och innanmätet mjukt.
Allt om Mat
Tillaga vanliga stora potatisar som bakpotatis.
Tillaga vanliga stora potatisar som bakpotatis. Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 8 - 12 potatis - stora (mjölig sort, 1,2kg)
  • 1 lök - gul
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 zucchini - (ca 350 g)
  • 1 paprika - röd
  • 1 dl vatten
  • 2 grönsaksbuljongstärningar
  • 2 krm svartpeppar
  • 3 tomater - (ca 250 g)
  • 2 burkar svarta bönor - (à 400 g)
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar - nymalen

Tillbehör

  • 200 g fetaost

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skölj potatisarna och pricka skalet. Lägg potatisarna mitt i ugnen direkt på gallret. Baka dem ca 30 min, tills de känns mjuka.

  2. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och fintärna zucchini och paprika.  Fräs löken i en stor vid kastrull i 2 msk olivolja ca 1 minut. Blanda ner zucchini och paprika. Fräs under omrörning ca 2 min.

  3. Tillsätt 1 dl vatten, buljongtärningar, 1/2 tsk salt och 2 krm peppar. Låt sjuda på låg värme ca 10 min.

  4. Tärna tomaterna och blanda ner dem och avrunna bönor i grönsaksfräset. Blanda om försiktigt och låt sjuda ca 2 min. Blanda ner tärnad fetaost strax före servering.

  5. Skär ett kryss i potatisen och servera med ratatouille.

Recept av Charlotte Jenkinson

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!