00000

Bakad potatis med italiensk inspiration – det behöver inte alltid vara den stora bakpotatisen. Här bakas i stället en mindre sort som sedan fylls med basilika, parmesan och tomater.

För 4 person(er)

Ingredienser

8 medelstora potatisar Maritiema
2 tomater
3 msk smör
2 dl mjölk
2 msk hackad basilika
2 vitlöksklyftor
2 dl riven parmesanost
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar

Tomatvinägrett:

0,5 dl tomatpuré
1 msk strösocker
1 msk rödvinsvinäger
0,5 dl olivolja
1 krm salt
1 krm nymald svartpeppar

Servering:

rucola och oliver

Bakad potatis med italiensk inspiration – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Borsta potatisen ren och picka dem med en sticka. Lägg den i en ugnssäker form och baka potatisen mitt i ugnen ca 30 min, känn med en sticka så att potatisen är mjuk.
  3. Ta ut potatisen. Höj värmen till 225°. Skär av ett lock och gröp ur potatisen och locket. Lägg den urgröpta potatisen i en skål.
  4. Koka upp vatten. Skär ett kryss i tomaterna och lägg ner dem i vattnet ca 30 sek. Ta upp dem och spola dem i kallt vatten.
    Dra av skalet, kärna ur och skär dem i små tärningar.
  5. Smält smöret och tillsätt mjölken. Rör ner det i potatisen och blanda till ett mos. Tillsätt basilika, vitlök, och 1 dl av parmesan- osten. Blanda ner tomater och smaka av med salt och peppar.
  6. Fyll potatisarna med moset och strö på resten av parmesanosten.
    Gratinera mitt i ugnen ca 5 min.
  7. Blanda tomatpuré och socker i en kastrull. Tillsätt vinäger och olja under kraftig omrörning. Smaka av med salt och peppar.
  8. Servera potatisen med varm vinägrett, rucola och oliver.