Bakad pistaschcrème med passionstryffel och frukt

00000

Recept på bakad pistaschcrème med passionstryffel och frukt. Pistascharomen förstärker ­smaken. Den går att beställa på Stockholms Aeter & Essencefabrik.

För 8 personer:

Ingredienser

60 g pistaschnötter utan skal
2 dl vispgrädde
3 dl mjölk
1 dl strösocker
5 äggulor
1 krm hushållsarom pistasch
1 krm hushållsfärg grön

Garnering:

0,5 dl strösocker

Tryffel:

1 passionsfrukt
100 g choklad mörk
0,5 dl vispgrädde
0,5 dl hallonpulver frystorkat

Frukt:

4 passionsfrukter
200 g hallon färska

40 minuter + 2 timmar för ­smeten att stå + 40 minuter i ugn

Bakad pistaschcrème – gör så här:

  1. Mixa nötter, grädde och mjölk till en slät kräm. Häll krämen i en kastrull och tillsätt sockret. Låt koka upp och sedan kallna. Ställ smeten i kylen ca 2 timmar.
  2. Sätt ugnen på 150°. Sila krämen och blanda den med äggulor, pistascharom och hushållsfärg. Fördela smeten i små portionsformar (à ca 1 dl). Häll hett vatten i en långpanna och ställ i formarna. Grädda mitt i ugnen ca 40 min. Låt kallna.
  3. Tryffel: Halvera och gröp ur passionsfrukten. Passera inkråmet genom en sil, mät till 1 msk. Hacka chokladen. Koka upp passionsfrukt och grädde. Häll blandningen över chokladen och rör tills den smält. Ställ chokladsmeten i kylen ca 30 min.
  4. Rulla smeten till kulor. Rulla dem i hallonpulvret. Ställ tryffeln i kylen fram till servering.
  5. Strö socker över crèmen och bränn med en brännare. Servera med tryffel, halverade passionsfrukter och hallon.