Bakad mörk chokladcrème med rabarber och hallongranité

00000

Ett flarn av karamelliserade kakaobönor garnerar crèmen. Smält socker tills det blir gyllenbrunt, häll i kakaokross, häll upp på oljad plåt och låt kallna. Bryt i bitar.

För 6 personer

Ingredienser

Rabarber- och hallongranité

150 g hallon, frusna, till hallonpurén
100 g rabarber
0,75 dl vatten
1,5 msk citronsaft, pressad
0,75 dl florsocker

Vit chokladmousse

2 dl vispgrädde
0,5 vaniljstång, snittad
75 g vit choklad

Bakad chokladcrème

50 g mörk choklad (70%)
50 g mjölkchoklad 40%
3 dl vispgrädde
0,5 dl strösocker
3 äggula

Bakad mörk chokladcrème med rabarber och hallongranité

 

1. Granité: Passera tinade hallon genom en sil. Ansa och skiva rabarbern och koka upp den med vattnet. Tillsätt hallonpuré, pressad citron och florsocker. Mixa med mixerstav och häll upp i en liten form. Ställ i frysen, minst 8 timmar.
2. Vit chokladmousse: Koka upp grädden med vaniljstång. Hacka chokladen och lägg i en bunke. Häll den heta grädden över chokladen, rör eller mixa med mixerstav till en jämn smet. Ställ kallt ca 8 timmar.
3. Chokladcrème: Sätt ugnen på 130°. Sätt in en långpanna och häll i vatten. Hacka chokladen, blanda med grädde och socker i en bunke som ställs över sjudande vattenbad. Rör tills chokladen smält.
4. Ta av skålen och tillsätt äggulorna. Rör till en jämn smet. Fördela smeten i ugnssäkra formar, ca 3/4 dl i varje. Baka crèmen i vattenbad ca 60 min tills den stannat. Låt kallna.
5. Servering: Vispa chokladmoussen med elvisp till en fluffig mousse, inte längre, då skär den sig. Servera chokladcrèmen med vit chokladmousse och granité som skrapas ur formen med sked. Garnera med färska hallon och kakaoflarn.