4.34.34.34.34.3

Sumakbakad lax med mynta, ärter och mandel är en saftig och smakrik rätt. Sumak är en syrlig krydda från Mellanöstern. Den säljs i välsorterade matbutiker, i specialbutiker med Mellanösternutbud och på nätet.

För 6 personer på buffé:

Ingredienser

1 kilo laxfilé, med skinn
1 vitlöksklyfta, stor
1 msk sumak
2 msk olivolja
1 msk citron, pressad
1 tsk spiskummin, mald
2 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar, nymald
400 g ärter, frysta
50 g smör
2 dl mynta, hackad (kruka, ej från friland)
75 g sötmandel, rostad, grovhackad

15 minuter + 25 minuter i ugn

Sumakbakad lax med mynta, ärter och mandel – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Ta bort eventuella ben från laxen. Skala och riv vitlöken. Blanda ihop vitlök, sumak, olja, citronsaft och spiskummin. Lägg laxen i en ugnssäker form med bakplåtspapper och krydda med salt och peppar. Massera in kryddblandningen i fisken.
  2. Tillaga mitt i ugnen ca 25 min, tills fiskens innertemperatur är 55°.
  3. Koka ärterna enligt anvisning på förpackningen. Låt rinna av. Bryn smöret tills det är gyllenbrunt och doftar kola. Sväng runt ärter, mynta och mandel i smöret och fördela över laxen. Servera laxen varm eller ljummen.