33333

Bakad chokladmoussekaka med hallonyoghurtglass och rostad choklad är en himmelsk smakkombination. Allt går att förbereda dagen före servering.

För 8 personer:

Ingredienser

150 g choklad, mörk
2 ägg
0,5 dl strösocker
1 dl vispgrädde
0,5 dl vatten
1 tsk snabbkaffepulver
1 krm salt

Hallonyoghurtglass:

1 gelatinblad
1,5 dl vatten
3,25 dl strösocker
40 g glykos, eller flytande honung
3,5 dl yoghurt, grekisk
3 dl hallonpuré, (mixade hallon)

Rostad röd hallonchoklad:

100 g raspberrychoklad
0,5 dl vatten
110 g strösocker

Garnering:

25 g choklad, mörk

Tillbehör:

2 dl vispgrädde

45 minuter + 30 minuter i ugn + tid att frysa

Bakad chokladmoussekaka med hallonyoghurtglass och rostad choklad – gör så här:

  1.  Sätt ugnen på 150°. Fyll en långpanna eller ugnssäker form med vatten till hälften. Ställ in den mitt i ugnen. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en terrinform, ca 1 liter.
  2. Hacka chokladen och smält den i mikron eller över vattenbad. Vispa ägg och socker fluffigt. Vispa grädden. Koka upp vattnet och rör ut kaffepulvret i vattnet. Tillsätt salt.
  3. Häll det varma vattnet över chokladen och rör ihop eller mixa med mixerstav. Vänd i äggsmeten och sedan grädden. Blanda till en jämn smet. Häll smeten i terrinformen och ställ den i vattenbadet. Grädda ca 20 min, öppna ugnsluckan för att släppa ut ånga, stäng den och grädda ytterligare ca 10 min. Ta kakan ur vattenbadet och låt kallna.
  4. Ställ kakan i kylen 2–3 timmar före servering.
  5. Hallonyoghurtglass: Lägg gelatinbladet i kallt vatten 5–10 min. Blanda vatten, socker och glykos eller honung i en kastrull. Koka upp och rör tills sockret har smält. Ta kastrullen från plattan.  Ta upp gelatinbladet och smält det i den varma lagen. Rör tills gelatinet smält. Blanda i yoghurt och hallonpuré och låt kallna. Frys smeten i en glassmaskin till glassen är fast och krämig.
  6. Rostad hallonchoklad: Hacka chokladen. Koka vatten och socker till 140°. Ta kastrullen från värmen och vispa i chokladen. Vispa kraftigt tills chokladen separerar och blir smulig. Häll upp på ett bakplåtspapper och låt kallna.
  7. Lägg upp rostad hallonchoklad på tallrikar. Bryt moussekakan i bitar och lägg den ovanpå. Forma glassen till ägg och lägg dem på kakan. Riv choklad över. Servera med lättvispad grädde.
Fler recept med: Bakning, Kakor och bullar