Bagels

Recept på saftigt sega bagels. Att baka bagels är enklare än vad man tror.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 5 dl vatten - ljummet
  • 2 msk baksirap - vit
  • 1 msk flingsalt
  • 13 dl vetemjöl special - (780 g)

Till kokning

  • 2 l vatten
  • 2 msk strösocker

Garnering

  • vallmofrön - eller sesamfrön

Gör så här

  1. Finfördela jästen i en bunke och rör ut den i ljummet (37°) vatten. Rör ner sirap och salt och arbeta ner mjölet lite i taget. Arbeta och knåda degen väl ca 5 min på lätt mjölat bakbord.

  2. Lägg tillbaka degen i bunken och låt den jäsa ca 1 timme under bakduk.

  3. Ta upp den jästa degen och dela den i 12 lika stora delar. Rulla ut varje del till en ca 30 cm lång längd som är något smalare i ändarna. Lägg ihop till runda kransar och fäst ändarna om varandra. Lägg kransarna på mjölat bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk ca 20 min.

  4. Sätt ugnen på 225°. Koka upp vatten och socker i en vid kastrull. Lägg i 3-4 kransar och låt dem sjuda ca 3 min. Vänd dem någon gång under kokningen.

  5. Ta upp bröden med hålslev och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Strö på frön. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Låt dem svalna på galler.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!