00000

Recept på baconvåfflor med löjrom. De här våfflorna passar bra både som förrätt och som hel rätt.

För 10 våfflor:

Ingredienser

3 dl vatten
3,5 dl vetemjöl, (210 g)
0,5 tsk salt
4 dl mellangrädde
1 paket bacon, (140 g)

Citron-crème fraiche:

2 dl crème fraiche
0,5 citron, finrivet skal
2 krm salt
0,5 krm svartpeppar, nymald

Tillbehör:

200 g löjrom
1 rödlök
1 kruka gräslök

35 minuter

Baconvåfflor med löjrom och vispad citron-crème fraiche – gör så här:

  1. Citron-crème fraiche: Vispa crème fraichen fast. Blanda i citronskalet och krydda med salt och peppar.
  2. Låt eventuellt löjrommen rinna av. Skala och finhacka rödlöken. Klipp eller finhacka gräslöken.
  3. Vispa vatten, mjöl och salt i en skål. Tillsätt grädden och vispa till en jämn smet. Låt smeten stå och svälla i kylen 10–15 min.
  4. Finstrimla baconet och stek det knaprigt i en stekpanna. Låt det rinna av och kallna på hushållspapper. Vänd ner baconet i våffelsmeten.
  5. Pensla eventuellt våffeljärnet med smör och grädda våfflor i omgångar tills de är gyllenbruna.
  6. Servera de nygräddade våfflorna med vispad citron-crème fraiche, löjrom, hackad rödlök och gräslök.
Våfflor med löjrom

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Foto: Wolfgang Kleinschmidt