Baconrullad gösfilé med smakrikt mos

44444

Fisken kan förberedas i god tid för att stekas strax före serveringen. Moset smakar däremot godast om det är nylagat.

För 4 personer

Ingredienser

600 g gösfilé, el. annan vit fiskfilé, 2 stora el 4 små
140-280 g bacon, eller pancetta
1 dl dill, hackad
1 dl gräslök, hackad
1 citron, rivet skal
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald

Potatismos

800 g mandelpotatis, eller annan potatis
1 dl vitt vin, gärna samma som serveras till maten
1 dl lätt crème fraiche
50 g ost, riven, gärna grevé
25 g smör
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Tillbehör

1 rödlök, stor
1 pkt sockerärt, frysta (200 g)
1 msk smör
2 krm salt
ev crema di balsamico

Baconrullad gösfilé med smakrikt mos

 

1. Skölj och torka fiskfiléerna. Längs med mittlinjen på filén sitter en rad med ben. Skär bort dem med två snitt som ett v, en så kallad byxning.
2. Lägg ett bakplåtspapper på bänken, lägg ut baconskivorna till en rektangel, lika bred som filén är lång. Lägg filéerna intill varandra, bred sida mot smal sida.
3. Blanda örter och citronskal, salta och peppra filéerna och strö över det gröna. Rulla ihop fisken med hjälp av bakplåtspapperet som en rulltårta. Hit kan förberedas.
4. Sätt ugnen på 150°. Hetta upp en stekpanna och bryn fiskrullen runt om. Lägg över i en ugnssäker form, sätt i en stektermometer och efterstek i mitten av ugnen till 60° innertemperatur. Det tar 10–20 min beroende på hur tjock rullen är.
5. Potatismos: Skala och dela ev stor potatis, koka den mjuk i lättsaltat vatten.
6. Häll av vattnet och lägg över potatisen i en skål. Pressa potatisen tillbaka ner i grytan. Blanda vin och creme fraiche i en kastrull. Värm det försiktigt. Riv osten fint.
7. Blanda den pressade potatisen med vinblandningen, ost, smör, salt och peppar. Smaka av och späd eventuellt mer om moset är för tjockt. Håll varmt på spisens eftervärme.
8. Skala och skär löken i tunna klyftor. Hetta upp smöret i en stekpanna och fräs löken mjuk. Tillsätt sockerärterna och fräs tills de tinat och mjuknat något. Smaka av med salt.
9. Servering: Skär fiskrullen i fyra eller fler bitar, lägg upp på tallrikar tillsammans med potatismos och grönsaker. Garnera gärna med några droppar balsamicosirap.