4.14.14.14.14.1

Lättfixad kalkonmiddag med baconlindad kalkonfilé med sherrysås och rostad fänkål. Passar perfekt till annandagsmiddagen. Kalkonen blir saftig när den steks i ugnen under ett skyddande bacontäcke.

För 8 personer:

Ingredienser

1,2 kilo kalkonfilé
2 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
2 msk smör
1 paket bacon, (140 g)

Sås:

2 dl sherry, halvtorr
4 dl vispgrädde
1 dl vatten
3 msk kalvfond, konc
skyn, från kalkonen
2 krm salt
1 krm svartpeppar, nymald
1 msk majstärkelse, Maizena

Potatis:

12 potatisar, stora (ca 1,3 kilo)
100 g smör
1,5 tsk salt, + 0,5 tsk
1 krm svartpeppar, nymald, + 1 krm
2 fänkålsstånd
2 msk olivolja
0,5 kruka timjan
1 dl ströbröd, gärna panko

45 minuter + 80 minuter i ugn

Baconlindad kalkonfilé med tillbehör – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150°. Torka av och krydda köttet med salt och peppar. Bryn runt om i smör i het panna. Ta upp köttet och låt vila ca 10 min. Linda in köttet med baconskivor. Lägg det i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen till 68° innertemperatur, beräkna ca 50 min.
  2. Sås: Häll sherryn i stekpannan efter kalkonen och koka ihop ca 1 minut. Tillsätt grädde, vatten och fond och låt sjuda ca 3 min. Häll i skyn efter kalkonen. Krydda med salt och peppar. Red av med majsstärkelse utrörd i lite vatten.
  3. Höj ugnsvärmen till 200°. Skrubba potatisen noga. Skiva den tunt, gärna på mandolin. Smält smöret och blanda hälften med potatisskivorna. Smörj en muffinsplåt med tolv hål med smör. Lägg ihop skivorna och packa dem tätt i muffinsfacken. Pensla med resterande smör. Strö över 1 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.
  4. Ansa och skär fänkålen i klyftor. Blanda med olja i en ugnssäker form. Finhacka timjanen och strö över fänkålen. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Tillaga potatis och fänkål mitt i ugnen ca 20 min.
  5. Ta ut muffinsformen och strö ströbrödet över potatisen. Tillaga potatis och fänkål ytterligare ca 10 min.
  6. Skär kalkonen i skivor. Värm såsen och mixa den skummig. Servera kalkonen med sås, potatisbakelse, fänkål och fikonsallad. Garnera med timjan.

Annandagsmiddag

Foto: Ulrika Pousette