55555

Baba ganoush toppad med furikake är en blandning av Mellanöstern och det japanska köket. Furikake är nämligen en japansk kryddblandning medan baba ganoush är en aubergineröra från Mellanöstern.  

För 5 dl:

Ingredienser

800 aubergine, (ca 3 stycken)
2 msk tahini, (sesampasta)
1 vitlöksklyfta
1 msk citron, pressad
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Furikake:

1 dl sesamfrön, vita och/eller svarta
3 noriark, (sjögräs)
1,5 msk flingsalt

Tillbehör:

pitabröd

20 minuter + 25 minuter i ugn

Baba ganoush toppad med furikake – gör så här:

  1. Furikake: Rosta sesamfröna i en torr stekpanna under omrörning. Låt svalna. Bryt sönder noriarken i mindre bitar och mixa till smulor i matberedare. Blanda med sesamfrön och salt.
  2. Sätt ugnen på 225°. Nagga auberginerna med en gaffel. Lägg dem på en plåt täckt med aluminiumfolie. Grilla auberginerna mitt i ugnen 25–30 min tills skalet är mörkt och nästan bränt. Ta auberginerna ur ugnen och låt svalna.
  3. Halvera auberginerna och gröp ur fruktköttet. Låt rinna av i en sil. Lägg fruktköttet i en matberedare tillsammans med resten av ingredienserna och mixa till en slät kräm. Lägg upp i en skål och garnera med furikake. Servera med pitabröd.Kökstipset! All furikake kommer inte gå åt – spar och använd till att till exempel strö över ris, grönsaker eller fisk.

 

Fler recept med: Röror