4.54.54.54.54.5

I originalreceptet på baba ganoush används ­tahinipasta och ibland olivolja. Här är en svensk version med solrosfrön och raps­olja. En jätte­god förrätt serverad med en bit bröd.

För 4 pers

Ingredienser

1 aubergine
2 vitlöksklyftor
3 + 1 msk rapsolja
50 g solrosfrön
2 msk pressad citron
2 msk salt
1 krm nymald svartpeppar

Garnering:

bladpersilja

Baba ganoush (svensk variant) – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 250°. Halvera auberginen på längden och lägg den i en ugnssäker form tillsammans med oskalade vitlöksklyftor. Ringla över 3 msk olja.
  2. Stek auberginen mitt i ugnen tills den är mjuk, 15–20 min. Låt svalna och dra sedan bort skalet. Skala vitlöksklyftorna.
  3. Rosta solrosfröna lätt i en torr stekpanna. Låt svalna. Mixa solrosfrön (spara några till garnering), aubergine, vitlök och citronsaft. Krydda med salt och peppar.
  4. Ringla över 1 msk olja vid servering. Garnera med de sparade solrosfröna och persilja.

    baba-ganoush

    Foto: Ulrika Pousette

    Lättaste och godaste förrätten. Baba ganoush i svensk tolkning.

Fler recept med: Röror