Auberginegratäng

Allt-i ett med aubergine, köttfärs och potatis.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 1 aubergine - (ca 500 g)
  • 1 tsk salt - + 0,5 tsk
  • 2 gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 600 g köttfärs
  • 1 msk rapsolja - + 1 msk
  • 1 förp krossade tomater med örter - (500 g)
  • 1 dl vatten
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 3 medelstora potatisar - (ca 350 g)

Tillbehör

  • 2 dl grekisk yoghurt

Gör så här

  1. Skär auberginen i ca 1/2 cm tjocka skivor. Strö 1 tsk salt på skivorna och lägg dem i ett durkslag ca 30 min för att dra ut vattnet. Skala och finhacka lök och vitlök. Sätt ugnen på 225°.

  2. Hetta upp 1 msk olja i en stor stekpanna. Fräs köttfärsen på hög värme ca 4 min. Blanda ner lök och vitlök i köttfärsen. Sänk värmen och stek ca 3 min.

  3. Tillsätt krossade tomater, vatten, 1/2 tsk salt och peppar. Låt puttra ca 5 min. Skala och skär potatisen i 1/2 cm tjocka skivor.

  4. Pressa ut lite mer vatten ur aubergineskivorna genom att pressa några skivor åt gången mellan händerna.

  5. Varva aubergineskivor, potatisskivor och köttfärsröra i en ugnssäker form. Lägg några aubergineskivor överst och pensla dem med 1 msk olja. Grädda formen mitt i ugnen ca 30 min. Servera med grekisk yoghurt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!