3.13.13.13.13.1

Aubergine med kinesisk vitlök- och sojasås passar som tillbehör eller som ensamrätt med ris. Den smakrika såsen med ingefära, sesam och chili ger auberginen en härligt kryddig smak. Såsen kan förberedas redan dagen före servering.

För 2-4 personer:

Ingredienser

2 auberginer
3 msk salt
0,5 dl majsstärkelse, Maizena
2-3 dl rapsolja

Sås:

1 vitlöksklyfta
1 msk ingefära, färsk, finhackad
1 tsk röd chili, t ex spansk peppar, finhackad
1 tsk rapsolja
0,5 dl soja, kinesisk
0,5 dl strösocker
2 msk vinäger, kinesisk (eller balsamvinäger)
2 msk Shaoxing vin, eller torr sherry 
1 tsk sesamolja

Tillbehör:

jasminris

30 minuter + 2 timmar för auberginen att rinna av

Aubergine med kinesisk vitlök- och sojasås – gör så här:

  1. Skär auberginen i bitar. Strö salt över auberginebitarna och lägg dem i ett durkslag ca 2 timmar, så att vätskan rinner av. Skölj och torka bitarna med hushållspapper.
  2. Sås: Skala och finhacka vitlöken. Fräs vitlök, ingefära och chili i olja i en stekpanna ca 1 minut. Tillsätt övriga ingredienser och låt sjuda ca 5 min.
  3. Lägg hälften av auberginen i en plastpåse och tillsätt hälften av majsstärkelsen. Skaka om så att all aubergine täcks. Lägg över på ett fat. Gör likadant med resterande aubergine och majsstärkelse.
  4. Häll upp rikligt med olja i en stekpanna, så att minst 1 cm av bottnen täcks. Stek auberginebitarna, några åt gången, tills de är gyllenbruna. Låt rinna av på hushållspapper. Håll varma på låg värme i ugnen. Värm såsen och blanda med auberginen. Servera direkt med jasminsris.