3.83.83.83.83.8

Att göra små vårrullar tar sin tid, men det är inte svårt. Och de är verkligen värda allt arbete. De här vårrullarna är små och passar som drinktilltugg, förrätt eller som en av rätterna på en buffé. Såsen med fisksås, lime och chili som hör till serveras i små skålar.

För 45 st

Ingredienser

50 g glasnudlar
75 g gul lök
4 vitlöksklyfta
125 g vitkål
125 g stjälkselleri
100 g shiitakesvamp
200 g böngroddar
2 tsk ingefära, riven, färsk
2 msk rapsolja
2 msk fisksås
2 msk japansk soja
2 msk råsocker
300 g fläskfärs
50 vårrulledeg, blaad 12x12cm
1 äggvita
5 dl matolja, till fritering

Sås

1 vitlöksklyfta, pressad eller finhackad
1 röd spansk pepparfrukt
2 msk råsocker
0,5 lime, rivet skal + saft
2 msk fisksås
1 msk vatten

Asiatiska vårrullar – gör så här:

  1. Lägg glasnudlarna i en skål och häll på varmt vatten. Låt dem ligga ca 5 min. Häll av vattnet och klipp dem i små bitar.
  2. Skala och finhacka lök och vitlök, finstrimla vitkål och stjälkselleri, finhacka shiitakesvamparna, skölj böngroddarna och riv ingefäran.
  3. Hetta upp olja i en rymlig stekpanna och fräs lök, vitlök, vitkål, selleri och svamp på strax över medelvärme ca 5 min.
  4. Blanda ner glasnudlar, böngroddar, ingefära, fisksås, soja och råsocker. Stek ytterligare ca 2 min. Häll upp i en skål.
  5. Stek färsen i samma stekpanna på hög värme ca 3 min. Se till att färsen blir finfördelad. Blanda ner den i grönsaksblandningen. Låt svalna.
  6. Vispa upp äggvita i en skål. Lägg ut ett vårrulleark i taget med ett hörn mot dig. Pensla ytterkanterna med äggvita. Lägg på ca 1 msk av fyllningen i mitten och vik över det nedre hörnet.
  7. Vik över sidohörnen och rulla ihop. Täck degarken med en fuktig handduk medan du rullar för att förhindra att de torkar. Gör samma sak tills all fyllning är inrullad.
  8. Värm olja i en kastrull med höga kanter. Reglera värmen så att den håller 160°.
  9. Lägg i 4–5 vårrullar i taget och låt dem fritera tills de får en gyllenbrun färg, ca 3 min. Låt dem rinna av på t ex ett tätt galler med hushållspapper under eller direkt på papper.
  10. Blanda samman alla ingredienser till såsen. Servera vårrullarna varma och låt var och en doppa dem i såsen.

Köp färdig vårrulledeg

Den speciella tunna vårrulledegen i små fyrkantiga ark köps färdig och finns vanligtvis fryst i asiatiska butiker och välsorterade mataffärer. Ett paket innehåller ca 50 ark.

Termometer krävs vid friteringen

När du ska fritera rullarna är det viktigt är att ha en termometer, så att du vet att friteringsoljan håller rätt temperatur: 160°.

 

 

Gillar du det här receptet? Missa då inte våra nyhetsbrev som ger matinspiration för hela veckan. Signa upp dig här för att få Veckomenyn och Helgmenyn varje vecka!

Få vardagsmiddagar och helgmenyer komponerade av Allt om Mat:s redaktör.

Foto: Ulrika Pousette