4.54.54.54.54.5

Savoykålsdolmar med fläsk och ingefära är asiatiska kåldolmar med smak av soja, ingefära och koriander.

För 4 personer:

Ingredienser

1 savoykålshuvud, stort (8 blad)
1 vitlöksklyfta
2 salladslökar
1 kruka koriander
500 g fläskfärs
2 msk ingefära, finriven
3 msk soja, japansk
1 tsk sesamolja
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
2 dl vatten

Garnering:

1 msk sesamfrö

Dippsås:

0,75 dl soja, japansk 
3 msk risvinäger

Tillbehör:

kokt ris
stark chilisås, tex sriracha

1 timme

Savoykålsdolmar med fläsk och ingefära – gör så här

  1. Koka upp en stor kastrull med lättsaltat vatten. Lossa bladen från kålhuvudet och förväll dem ca 30 sekunder i det kokande vattnet. Skölj bladen i kallt vatten och låt dem rinna av på en kökshandduk. Skär bort den grova nerven i mitten på kålbladen.
  2. Skala och finriv vitlöken. Ansa och finstrimla salladslöken. Hacka koriandern.
  3. Blanda färs, vitlök, salladslök, koriander, ingefära, soja och sesamolja. Krydda med salt och peppar.
  4. Fyll kålbladen med färs och rulla ihop till kåldolmar.
  5. Lägg dolmarna med skarven nedåt i en traktörpanna. Tillsätt vattnet. Låt sjuda under lock ca 15 min tills färsen är genomstekt.
  6. Dippsås: Blanda soja och vinäger.
  7. Strö sesamfrön över dolmarna och servera med dippsås, ris och chilisås.