00000

Kokos och curry sätter smaken på dessa goda asiatiska musslor. Riset kan bytas ut mot rostat ­surdegsbröd att suga upp den goda såsen med.

För 4 personer

Ingredienser

1 nät blåmusslor (1 kg)
2 vitlösklyftor
1 lök gul
1 msk currypasta grön
2 burkar kokosmjölk lätt, (6 % fett), à 400 ml
1 zucchini
1 kruka koriander
rapsolja
vitvinsvinäger
salt
svartpeppar nymald

Tillbehör:

3 dl ris

30 min

Asiatiska musslor – gör så här:

  1. Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
  2. Skrubba musslorna. kasta bort de musslor som är trasiga och de som inte stängs när de knackas i köksbänken.
  3. Skala och finhacka vitlök och gul lök. Stek i 2 msk olja ca 3 min i en stor gryta. Tillsätt currypasta, ­1/2 dl vin­äger, 3 dl vatten och ­1/2 tsk salt, koka på högsta värme.
  4. Lägg i musslorna och stormkoka under lock ca 5 min, tills de har öppnat sig. Skaka grytan ­några gånger under tiden.
  5. Ta upp musslorna, kasta bort de som inte öppnat sig. Sila ­spadet genom finmaskig sil. Häll tillbaka spadet i grytan.
  6. Tillsätt kokosmjölken och låt koka ihop ca 5 min.
  7. Skiva zucchinin tunt, gärna på mandolin och sedan med kniv för extra tunna strimlor.
  8. Lägg zucchini och musslor i buljongen. Blanda och strö över grovt hackad koriander. ­Servera med ris.