Lite kladdig riskerar man att bli när maten äts ur salladsblad. Servera gärna bollarna vid vattenbrynet, där man smidigt kan tvätta händerna!

För 4 person(er) som förrätt/snacks

Ingredienser

2 böcklingar total vikt 400 g, rensad vikt 200 g
1 hårdkokt ägg
1 schallottenlök
1 vitlöksklyfta
1/4 röd chili, t ex spansk peppar
1 ägg
2 msk hackad koriander
3 msk finskuren gräslök
1 msk svarta sesamfrön
3 dl panko, (asiatiskt ströbröd)
rapsolja till fritering

Dressing

2 msk japansk soja
2 msk japanskt risvinäger
1 tsk sesamolja

Inlagda morötter

3 morötter
2 msk ättiksprit (12 %)
4 msk strösocker
6 msk vatten
1 tsk curry

Tillbehör

isbergssallad

30 min

Gör så här:

1. Plocka böcklingen fri från skinn och ben.
2. Skala och grovhacka det hårdkokta ­ägget. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Finhacka chilin.
3. Blanda böcklingen i en bunke tillsammans med hackat ägg, schalottenlök, ­vitlök, chili, rått ägg, koriander, gräslök och sesamfrön till en färs.
4. Dressing: Blanda ihop alla ingredienser till dressingen och ställ åt sidan så länge.
5. Morötter: Skala morötterna. Fortsätt skala till långa remsor tills moroten är slut. Häll ättika, socker, vatten och curry i en kastrull. Koka upp hastigt och låt svalna. Lägg ner morötterna i lagen och låt dra ca 5 min.
6. Forma färsen till ca 3 cm stora bollar. Rulla bollarna i panko. Fritera dem gyllenbruna i oljan. Lägg upp dem på hushållspapper och låt fettet rinna av.
7. Servera böcklingbollarna i salladsblad med morötter och dressing.

Fler recept med: Fisk, Övrigt