4.34.34.34.34.3

Fina räkor serveras i en krispig sallad med örter och asiatisk inspirerad dressing. Allt kan förberedas, förvara i kyl och lägg upp vid servering. Salta jordnötter kan bytas ut mot cashewnötter.

För 4 personer:

Ingredienser

1 kilo räkor, med skal (storlek 70–90), MSC-märkta
100 g risnudlar, eller glasnudlar
2 dl mungbönsgroddar
2 morötter
0,5 gurka
150 g sockerbönor
1 gul spetspaprika
1 röd chili, t ex spansk peppar
150 g rödkål
2 avokador
80 g sallad, blandad
0,5 kruka mynta
0,5 kruka koriander
3 msk jordnötter, krossade

Dressing:

3 msk lime, pressad
1 msk vitvinsvinäger
0,5 dl rapsolja
1 msk sesamolja
1 msk soja, japansk
1 tsk fisksås, asiatisk
2 tsk honung, flytande
1 tsk ingefära, fint riven
1 krm chiliflakes

40 minuter

Asiatisk räksallad – gör så här:

  1. Skala räkorna och ställ dem kallt. Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen. Skölj i kallt vatten och låt rinna av väl. Klipp dem i bitar.
  2. Skölj groddarna i kallt vatten. Skala och finstrimla ­morötterna. Skala gurkan. Halvera, kärna ur och skär den i halvmånar. Dela sockerbönorna på längden. Kärna ur och strimla paprika och chili. Strimla rödkålen. Kärna ur och skär avokadon i smala klyftor.
  3. Fördela alla ingredienser på ett stort fat. Lägg räkor och örter överst. Strö över jordnötterna.
  4. Vispa ihop alla ingredienser till dressingen. Servera den till salladen.