Asiatisk räksallad

Fina räkor serveras i en krispig sallad med örter och asiatisk inspirerad dressing. Allt kan förberedas, förvara i kyl och lägg upp vid servering. Salta jordnötter kan bytas ut mot cashewnötter.
Foto: Magnus Skoglöf

Ingredienser

  • 1 kg räkor - med skal (storlek 70–90), MSC-märkta
  • 100 g risnudlar - eller glasnudlar
  • 2 dl mungbönsgroddar
  • 2 morötter
  • 0,5 gurka
  • 150 g sockerbönor
  • 1 spetspaprika - gul
  • 1 röd chili - t ex spansk peppar
  • 150 g rödkål
  • 2 avokador
  • 80 g sallad - blandad
  • 0,5 kruka mynta
  • 0,5 kruka koriander
  • 3 msk jordnötter - krossade

Dressing

  • 3 msk lime - pressad
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 0,5 dl rapsolja
  • 1 msk sesamolja
  • 1 msk soja - japansk
  • 1 tsk fisksås - asiatisk
  • 2 tsk honung - flytande
  • 1 tsk ingefära - fint riven
  • 1 krm chiliflakes

Gör så här

  1. Skala räkorna och ställ dem kallt. Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen. Skölj i kallt vatten och låt rinna av väl. Klipp dem i bitar.

  2. Skölj groddarna i kallt vatten. Skala och finstrimla ­morötterna. Skala gurkan. Halvera, kärna ur och skär den i halvmånar. Dela sockerbönorna på längden. Kärna ur och strimla paprika och chili. Strimla rödkålen. Kärna ur och skär avokadon i smala klyftor.

  3. Fördela alla ingredienser på ett stort fat. Lägg räkor och örter överst. Strö över jordnötterna.

  4. Vispa ihop alla ingredienser till dressingen. Servera den till salladen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!