00000

Färsk fläsklägg beställs hos kötthandlare.

För 4 burgare

Ingredienser

1,3 kg fläsklägg, färsk
2 tsk salt
vatten så det täcker

Avokadokräm:

2 avokador, mogna
1 tsk citron, pressad
2 krm salt
2 tsk olivolja

Sallad:

50 g rättika
4 rädisor
1 l kinakål, fint hyvlad
2 msk sesamolja
2 dl buljong från koket
2,5 msk soja, japansk
3 msk risvinäger
1 msk sesamfrön
1 vitlöksklyfta, tunt skivad
0,5 tsk chili, finstrimlad röd
0,5 krm svartpeppar, nymald
2 msk gari, grovhackad (inlagd japansk ingefära)

Tillbehör:

4 källarfranskor
ev chips

1. Koka läggen i saltat vatten under lock ca 2 timmar. Låt svalna i spadet.
2. Ta upp läggen ur spadet, ta bort svålen och plocka köttet i mindre bitar, (ca 500 g). Spara spadet.
3. Avokadokräm: Kärna ur avokadon och mosa fruktköttet grovt med en gaffel. Smaka av med citronsaft, salt och olivolja.
4. Sallad:  Skala rättika. Skiva rädisa och rättika tunt.  Lägg rättika, rädisor och kinakål i iskallt vatten. Häll av i durkslag. Slunga dem torra i handduk eller salladslunga.
5. Stek köttet gyllenbrunt i sesamolja i en stekpanna med släpplätt beläggning. Tillsätt buljong från koket, soja, risvinäger, sesamfrön, vitlök, chili och svartpeppar. Koka ca 5 min tills all vätska har kokat in.  Tillsätt gari.
6. Halvera bröden, fördela avokadoröra, grönsaker och kött i bröden. Servera ev med chips.