Asiatisk buljong
Ingredienser
- 2 citrongräs
- 1 galangal - bit färsk (ca 10 cm)
- 2 korianderrötter
- 4 kaffirlimeblad
- 1 gurkmeja - bit färsk (ca 3 cm)
- 200 g rättika
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- skrovet - vingar och ben från en stor kyckling
- 3 l vatten
- 1 tsk salt
Gör så här
-
Banka på citrongräset en aning så att stjälken bryts upp. Lägg citrongräs, galangal, korianderrot, kaffirlimeblad och gurkmeja i en stor gryta.
-
Skala rättika, lök och vitlök och skär i grova bitar. Skölj kycklingskrovet och skär deti grova bitar. Lägg skrovet i grytan. Häll över vattnet. Koka upp och skumma noga.
-
Lägg i grönsakerna, koka upp och skumma ännu en gång.
-
Låt sjuda under lock ca 2 timmar. Skumma återigen om det behövs.
-
Sila buljongen genom finmaskig sil. Koka ihop tills ca 1 liter återstår, då blir buljongen kraftig och välsmakande.
-
Kyl buljongen och ta bort fettet som lagt sig överst. Nu är buljongen klar att användas till soppor och såser. Den går även utmärkt att frysa.