Asiatisk buljong

En grundbuljong med asiatiska smaker, perfekt som bas i soppor eller att bara dricka som den är om du känner dig lite nere.
Allt om Mat
Recept på asiatisk buljong
Recept på asiatisk buljong Foto: Helen Pe

Ingredienser

  • 2 citrongräs
  • 1 galangal - bit färsk (ca 10 cm)
  • 2 korianderrötter
  • 4 kaffirlimeblad
  • 1 gurkmeja - bit färsk (ca 3 cm)
  • 200 g rättika
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • skrovet - vingar och ben från en stor kyckling
  • 3 l vatten
  • 1 tsk salt

Gör så här

  1. Banka på citrongräset en aning så att stjälken bryts upp. Lägg citrongräs, galangal, korianderrot, kaffirlimeblad och gurkmeja i en stor gryta.

  2. Skala rättika, lök och vitlök och skär i grova bitar. Skölj kycklingskrovet och skär deti grova bitar. Lägg skrovet i grytan. Häll över vattnet. Koka upp och skumma noga.

  3. Lägg i grönsakerna, koka upp och skumma ännu en gång.

  4. Låt  sjuda under lock ca 2 timmar. Skumma återigen om det behövs.

  5. Sila buljongen genom finmaskig sil. Koka ihop tills ca 1 liter återstår, då blir buljongen ­kraftig och välsmakande.

  6. Kyl buljongen och ta bort ­fettet som lagt sig överst. Nu är buljongen klar att användas till soppor och såser. Den går även utmärkt att frysa.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!