Ärtsoppa med pepparrotsmacka

Ärtsoppa med pepparrotsmacka värmer gott i höstrusket. Kikärterna bidrar med goda proteiner till soppan.
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 500 g gröna ärter - frysta
  • 2 potatisar - stora (250 g)
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 grönsaksbuljongstärningar
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 burk kikärter - (410 g)
  • 100 g färskost - med pepparrotssmak
  • 8 skivor lantbröd - (à 25 g)
  • smör
  • salt
  • svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Skala och skär potatis, lök och vitlök i mindre bitar. Lägg dem i en gryta. Tillsätt ärter och buljongtärningar. Häll på 1 liter vatten och grädde. Låt koka upp och sjud under lock ca 10 min. Mixa soppan slät med mixerstav och krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.

  2. Spola hastigt av kikärterna med kallt vatten och låt rinna av. Stek kikärterna i 1 msk smör tills de är knapriga och har fin färg. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.

  3. Bred osten på brödskivorna och lägg ihop dem två och två. Stek de dubbla mackorna i 1 msk smör på båda sidor tills de har fått fin färg. Skär mackorna i snibbar på diagonalen.

  4. Strö kikärterna i soppan och servera med mackorna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!