4.44.44.44.44.4

Ärtsoppa med pepparrotsmacka värmer gott i höstrusket. Kikärterna bidrar med goda proteiner till soppan.

För 4 personer:

Ingredienser

500 g gröna ärter, frysta
2 potatisar, stora (250 g)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 grönsaksbuljongtärningar
1 dl vispgrädde
1 burk kikärter, (410 g)
100 g färskost, med pepparrotssmak
8 skivor lantbröd, (à 25 g)
smör, salt, nymald svartpeppar

20 minuter

Ärtsoppa med pepparrotsmacka – gör så här:

  1. Skala och skär potatis, lök och vitlök i mindre bitar. Lägg dem i en gryta. Tillsätt ärter och buljongtärningar. Häll på 1 liter vatten och grädde. Låt koka upp och sjud under lock ca 10 min. Mixa soppan slät med mixerstav och krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.
  2. Spola hastigt av kikärterna med kallt vatten och låt rinna av. Stek kikärterna i 1 msk smör tills de är knapriga och har fin färg. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.
  3. Bred osten på brödskivorna och lägg ihop dem två och två. Stek de dubbla mackorna i 1 msk smör på båda sidor tills de har fått fin färg. Skär mackorna i snibbar på diagonalen.
  4. Strö kikärterna i soppan och servera med mackorna.