Ärtsoppa med fläsk - en rätt med anor

Bondens egna recept - detta recept är framtaget tillsammans med en av våra odlare av gula ärtor, Magnus Johansson från Ullevid Västergård i Östergötland. Att äta ärtsoppa är verkligen att smaka vår historia. Den här soppan av njutits i Sverige så länge recept skrivits ned. Så här gör vi den!
Allt om Mat

Ingredienser

  • 4 dl ärtor - gula GoGreen Svenskodlade
  • 1 l vatten
  • 400 g fläsk - rimmat (tärnat)
  • 1 dl gul lök - hackad
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 1 msk ingefära - färsk
  • 2 nypor timjan - (och ev 1 tsk mejram)
  • salt
  • senap
  • peppar

Gör så här

  1.  Skölj ärterna. Blöttlägg i kallt vatten, ca 12 timmar, häll av vattnet.

  2. Koka upp ärterna i nytt vatten med salt. Skumma av och låt sjuda tillsammans med fläsk, lök och buljong tills ärterna är mjuka (ca 1 timme). Rör om då och då med en visp för att få bort ärtskalen. Späd ev. med mer vatten till önskad konsistens.

  3. Smaka av med salt och peppar samt krydda med timjan (och ev. mejram). Servera med senap!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!