00000

En krämig pastarätt, där pastan är gjord på gröna ärtor, med sötsyrliga smaker som uppskattas av både stora och små.

För 4 personer:

Ingredienser

200 g pasta, t ex fusilli av gröna ärter
400 g laxfilé, utan skinn och ben
150 g sockerärter
1 bit purjolök, (20 cm)
1 vitlöksklyfta, liten
1 citron
1 msk smör
2 dl vitt vin, torrt
2,5 dl matlagningsgrädde
2 dl crème fraiche
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk honung
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

25 minuter

Ärtpasta med lax, krispiga sockerärter och citron – gör så här:

  1. Skär laxen i kuber, ca 2 x 2 cm. Strimla sockerärterna. Ansa och finstrimla purjolöken. Skala och skiva vitlöken. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 msk saft.
  2. Fräs purjolök och vitlök i smör 2–3 min. Häll på vinet och låt det koka in ca 2 min. Tillsätt grädde, crème fraiche, citronskal (spara lite till garnering), citronsaft, buljongtärning, honung, salt och peppar. Låt sjuda 3–4 min, rör om då och då.
  3. Lägg laxen i såsen och sjud försiktigt tills den är genomkokt, ca 3 min. Vänd ner sockerärterna.
  4. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av kokvattnet, men spara ca 1 dl. Blanda ner pastan i såsen och späd eventuellt med lite av kokvattnet. Strö över det sparade citronskalet och servera direkt.

Pasta på bönor och linser

olika sorters pasta

PS. Nu kan du prenumerera på tidningen Allt om Mat till extremt billigt kampanjpris!