Ärtpasta med lax, krispiga sockerärter och citron

En krämig pastarätt, där pastan är gjord på gröna ärtor, med sötsyrliga smaker som uppskattas av både stora och små.
Anna Wendt
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 200 g pasta - t ex fusilli av gröna ärter
  • 400 g laxfilé - utan skinn och ben
  • 150 g sockerärter
  • 1 bit purjolök - (20 cm)
  • 1 vitlöksklyfta - liten
  • 1 citron
  • 1 msk smör
  • 2 dl vitt vin - torrt
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 grönsaksbuljongstärning
  • 1 msk honung
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Skär laxen i kuber, ca 2 x 2 cm. Strimla sockerärterna. Ansa och finstrimla purjolöken. Skala och skiva vitlöken. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 msk saft.

  2. Fräs purjolök och vitlök i smör 2–3 min. Häll på vinet och låt det koka in ca 2 min. Tillsätt grädde, crème fraiche, citronskal (spara lite till garnering), citronsaft, buljongtärning, honung, salt och peppar. Låt sjuda 3–4 min, rör om då och då.

  3. Lägg laxen i såsen och sjud försiktigt tills den är genomkokt, ca 3 min. Vänd ner sockerärterna.

  4. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av kokvattnet, men spara ca 1 dl. Blanda ner pastan i såsen och späd eventuellt med lite av kokvattnet. Strö över det sparade citronskalet och servera direkt.

Pasta på bönor och linser

PS. Nu kan du prenumerera på tidningen Allt om Mat till extremt billigt kampanjpris!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!