4.54.54.54.54.5

En vegoburgare med falafelsmak som blir saftig och god av gröna ärter. Burgaren går bra att vegananpassa med veganost.

För 4 personer:

Ingredienser

2 dl gröna ärter, tinade
1 dl bladpersilja, grovhackad
2 dl torr mix till falafel, eller kikärtsbollar, t ex Sevan, Risenta eller Ewa Lie (125 g)
2 msk vatten, -3 msk
2 msk olivolja
200 g halloumiost, eller 1 förpackning halloumiburgare, Fontana (200 g)

Tahinidressing:

2 dl turkisk yoghurt
2 msk tahini, sesampasta
2 msk vatten, –3 msk
1 msk sesamfrön, rostade
1 krm salt

Kålsallad:

3 dl rödkål, finstrimlad
2 msk citron, pressad
2 krm salt
0,5 dl granatäppelkärnor

Tillbehör:

4 hamburgerbröd
1 kruka trädgårdskrasse
2 dl vitlöksgroddar, eller alfalfagroddar, ev

30 minuter

Ärtburgare med halloumi och tahinidressing – gör så här:

  1. Mixa ärter och persilja. Blanda i falafelmixen och häll i  vattnet. Beroende på vilken mix som används kan man behöva tillsätta  lite mer vatten. Det ska bli en fast smet. Forma smeten till fyra biffar och låt stå i kylen ca 10 min.
  2. Dressing: Blanda alla ingredienser och rör tills den är slät.
  3. Kålsallad: Stöt eller krama kålen mjuk med citron och salt. Blanda ner granatäppelkärnorna.
  4. Stek burgarna i olja ca 5 min på varje sida. Skiva halloumiosten och stek den. Fördela burgare, halloumi och dressing på bröden.  Toppa med rödkålssallad, krasse och groddar.

Följ oss på Facebook för fler vegetariska recept:
Allt om Mat Vego 

Bonniers Vegetariska kokbok – klassikern alla borde ha hemma!

Köp den här – extrapris för prenumeranter! 

bonniers_vegetariska_kokbok