Ärtmousse med getostsallad

Allt om Mat

Mousse

  • 8 gelatinblad
  • 1 gul lök - liten
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk olivolja
  • 750 g ärtor - frysta, gröna
  • 4 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongstärning
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar - nymald

Gräslöksolja

  • 1 knippa gräslök
  • 1 dl olivolja
  • 1 msk citron - pressad
  • 2 msk vatten
  • 2 krm salt
  • 0,5 tsk strösocker

Sallad

  • 100 g valnötter
  • 2 päron - gärna Williampäron
  • 2 msk citron - pressad
  • 250 g getost
  • 1 knippa gräslök
  • 250 g sallad - t ex mâchesallad

Päronchips

  • 1 päron

Gör så här

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i olja i en kastrull 2–3 min.

  2. Blanda i ärterna, häll i vattnet och smula över buljongtärningen. Låt koka upp och sjud sedan blandningen 4-5 min.

  3. Ta upp och smält gelatinbladen i det heta kokspadet. Rör om.

  4. Mixa ärtblandningen i matberedare till en slät puré. Späd med kokspadet under gång. Låt blandningen svalna något.

  5. Blanda i crème fraichen. Krydda med salt och peppar. Fördela moussen i 10 portionsformar. Täck med plastfolie och ställ i kylen ca 6 timmar.

  6. Päronchips: Sätt ugnen på 125°. Skär päronet i mycket tunna skivor. Lägg päronskivorna på en plåt med bakplåtspapper. Torka dem mitt i ugnen ca 1 timme, tills de är torra och krispiga.

  7. Gräslöksolja: Mixa gräslök och olja. Tillsätt citronsaft och vatten. Krydda med socker och salt. Ställ kallt till servering.

  8. Sallad:  Rosta valnötterna i en torr stekpanna tills de fått fin färg. Skala, kärna ur och skär päronen i cm-stora kuber. Pressa över citronsaft. Skär getosten i mindre bitar. Hacka gräslöken. Blanda päron, getost och gräslök med salladen. Vänd ner valnötterna precis före servering. Ringla över gräslöksoljan.

  9. Lossa mousserna runt kanterna med en liten tunn, vass kniv. Stjälp upp på tallrikar. Ställ ett päronchips i varje mousse. Fördela salladen runt om.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!