4.44.44.44.44.4

Ärt- och quinoaburgare med mynta, fetaost och picklad rödlök är en god vegoburgare. Ärter och mynta ger en lite engelsk touch. Låt färsen svälla några minuter så blir den lättare att forma.

För 4 personer:

Ingredienser

1,5 dl quinoa
3 dl ärter, frysta
2 ägg
2 msk mynta, finhackad
2 msk ströbröd
1 dl vispgrädde
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Picklad rödlök:

1 rödlök
0,5 dl ättiksprit, (12 %)
1 dl strösocker
1,5 dl vatten

Fetaostkräm:

150 g fetaost
1,5 dl crème fraiche
1 vitlöksklyfta, liten
1 tsk honung
2 krm salt
1 krm svartpeppar, nymald

Tillbehör:

4 briochehamburgerbröd
1 äggvita
1 msk blandade frön, t ex sesam- eller vallmofrön
rotfruktschips

40 minuter + koktid

Ärt- och quinoaburgare med mynta, fetaost och picklad rödlök  – gör så här:

  1. Picklad lök: Skala och skiva löken tunt. Koka ättika, socker och vatten ca 2 min till en lag, låt svalna något. Lägg i löken. Låt den dra ca 30 min.
  2. Fetaostkräm: Mosa ihop fetaosten med crème fraichen. Skala och riv i vitlöken. Blanda i honungen och krydda med salt och peppar.
  3. Burgare: Koka quinoan enligt anvisning på förpackningen och låt den svalna. Tina ärterna. Mixa eller mosa ärterna till en grov puré. Tillsätt quinoa, ägg, mynta och ströbröd och låt den svälla ca 5 min.
  4. Vispa grädden till ett fast skum. Vänd ner den i smeten. Krydda med salt och peppar. Forma smeten till fyra burgare. Grilla dem ca 3 min på varje sida, tills de är gyllene. Använd gärna ett halster.
  5. Pensla bröden med uppvispad äggvita och strö över fröna. Lägg burgarna i bröden med fetakräm och picklad rödlök. Toppa med rotfruktschips.

pren