Arroz negra (svart paella)

Arroz negro är en svart paella med bläckfisk, som får sin svarta färg från bläckfiskens egna bläckfiskbläck. Rätten är härstammar från Spanien, Cuba and Puerto Rico.

Arroz negra (svart paella) – gör så här:

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i olja tills den blir mjuk och glansig.
  2. Häll på riset, rör om och häll på vatten och buljongtärningar. Koka upp, rör i bläckfiskbläcket, lägg på lock och låt det koka i 20 minuter.
  3. Skär bläckfisken i ringar och koka 10 minuter i lätt saltat vatten. Låt rinna av.
  4. Skala räkorna och skär fiskfiléerna i bitar och salta fisken.
  5. När det återstår 5 minuter av risets koktid blandar man i fiskbitarna och lägger på locket. Lägg allra sist i bläckfisk, räkor och ärter bara så att de blir varma.
  6. Servera det svarta riset med citronklyftor så att var och en kan pressa över sin portion.

 

Riset smaksätts och färgas med bläckfiskbläck. Pulvret går att köpa på exempelvis mathem.se.

Recept från