Aprikos- och valnötsbröd

Underbart gott nybakat och att sedan rosta. Skär gärna brödet i skivor och frys in för att enkelt ta fram önskad mängd.
Katarina Carlgren
Foto: Thomas Carlgren

Ingredienser

  • 30 g jäst
  • 4 dl vatten - rumsvarmt
  • 2,5 dl grovt dinkelmjöl
  • 2 tsk salt
  • 6,5 - 7 dl vetemjöl
  • 50 g valnötter - grovhackade
  • 12 aprikoser - torkade, grovhackade ca

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke. Lös upp jästen med vattnet. Tillsätt dinkelmjöl och salt och låt det stå i ca 15 min. Tillsätt vetemjöl, lite i taget, och arbeta ihop till en ordentligt arbetad smidig deg. Låt degen jäsa i ca 2 tim under bakduk.

  2. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och arbeta in valnötter och aprikoser i degen.

  3. Forma degen till ett avlångt bröd och lägg det på en plåt med bakplåtspapper. Låt brödet jäsa i ca 40 min under bakduk. Sätt ugnen på 200 grader.

  4. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 25–30 min. Låt brödet svalna på galler.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!