30 minuter + 3 h i kyl + 40 minuter i ugn
Aprikos- och mandelpaj
- Fyllning: Lägg aprikoserna i vinet och låt dra ca 3 timmar, tills vinet dragit in i frukten. Blanda ingredienserna till degen i en matberedare. Ta upp den och låt den vila i kylen ca 1 timme.
- Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen och lägg den i en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Nagga degen med en gaffel. Förgrädda degen mitt i ugnen ca 10 min.
- Riv mandelmassan och rör den med smöret. Tillsätt äggen, ett i taget, under omrörning. Rör ner mjölet. Blanda ner aprikoserna. Bred ut blandningen i pajskalet. Strö på mandeln.
- Grädda pajen mitt i ugnen ca 30 min, tills fyllningen är vackert gyllenbrun. Servera med vaniljglass eller lättvispad grädde.
Att dricka till aprikos- och mandelpaj
Moulin Touchais 2001 (4196) Frankrike, 239 kr.
Unikt vin med sötma och fräschör, toner av honung, citrus, vax och torkad frukt. Lång, elegant eftersmak.
Recept av Ulla Karlström