Äpplen i ugn med karamelliserad vaniljkräm och amarettogrädde

Vill man förbereda äpplena kan man lägga dem i äppelmust. Det förhindrar att de mörknar.

30 min + 15 min i ugn

Äpplen i ugn med karamelliserad vaniljkräm och amarettogrädde

 

1. Vaniljkräm: Vispa samman 1/2 msk socker med äggulor och majsstärkelse i en skål. Smält 2 msk socker i en stekpanna tills det fått en gyllenbrun färg. Häll över mjölken och låt puttra tills sockret lösts upp. Häll den varma vätskan över ägguleblandningen och vispa ihop.
2. Häll tillbaka blandningen i kastrullen. Klyv vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Lägg vaniljfröna i kastrullen. Låt sjuda under omrörning tills krämen tjocknar. Låt kallna och rör i crème fraîchen.
3. Sätt ugnen på 200°. Skala äpplena. Halvera dem och kärna ur. Smält sockret i en ugnstålig stekpanna. Tillsätt smör. Lägg i äpplena med snittytan ner. Låt småputtra ca 5 min. Vänd äpplena och låt puttra ytterligare ca 1 minut. Strö över panko. Ställ in stekpannan mitt i ugnen och tillaga ca 15 min.
4. Grädde: Vispa grädden löst och smaksätt med amarettolikör.
5. Garnering: Skiva äpplet tunt, gärna på mandolin, och finstrimla det sedan.
6. Servera äpplena med vaniljkräm och grädde. Garnera med strimlat äpple och flagad mandel.

Recept från