Äpple, persiljekräm, selleri och mandelgrädde

Syran och sötman är välbalanserad i denna spännande dessert. Välj ett syrligt äpple för bästa smak.

40 min + 2 timmar

Äpple, persiljekräm, selleri och mandelgrädde

1. Mandelgrädde: Skålla och skala mandeln. Rosta mandeln i en torr, het stekpanna. Låt svalna. Mixa mandeln i mixer. Blanda med grädden. Låt stå i kylen 2 timmar.

2. Persiljekräm: Halvera vaniljstången och skrapa ut fröna. Lägg fröna i en kastrull och häll på mjölken. Låt koka upp. Vispa äggula, socker och majsstärkelse poröst. Tillsätt mjölken. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och låt koka under omrörning så att den tjocknar, ca 3 min. Häll krämen i en skål och täck med plastfolie. Ställ skålen i kallt vattenbad så att krämen kallnar.

3. Doppa persiljan i kokande vatten ca 10 sekunder. Ta upp och lägg
persiljan i kallt vatten. Mixa persiljan med 1/3 av krämen och blanda
ner i resten av vaniljkrämen tillsammans med salt.

4. Crumble: Sätt ugnen på 200°. Blanda alla ingredienser. Smula ut på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 10 min, tills smulorna fått fin färg. Rör om någon gång under tiden. Låt kallna.

5. Selleri: Koka upp vatten och socker. Skär sellerin i långa remsor. Lägg dem i sockerlagen och låt dra ca 1 timme.

6. Kärna ur och skär äpplet i tändstickstjocka strimlor. Lägg dem i vatten med citronsaft så att de inte missfärgas.

7. Vispa grädden fluffig. Låt äpplena rinna av och blanda med sellerin.
Fördela persiljekrämen på tallrikar. Lägg på ett ägg av mandelgrädden. Toppa med äpple, selleri och crumble.

Recept från