Äppelpaj med extra allt! Mandelmassa, nötter, kanel och kolasås, mums!

För 8 personer

Ingredienser

6 syrliga äpplen
1 tsk mald kanel
1/2 tsk stött kardemumma

Smultopping

2 dl pekannötter
1 dl pinjekärnor
3 msk råsocker
1 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl vetemjöl
150 g smör, rumstempererat
150 g mandelmassa

Kolasås

2 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 dl farinsocker
2 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk flingsalt

Tillbehör

vaniljglass

1 timme

Äpple- och nötcrumblepaj med ljummen kolasås

 

1. Topping: Sätt ugnen på 175 grader. Grovhacka pekannötterna. Rosta pinjekärnorna lätt i torr het panna.

2. Blanda socker, vanilj­ socker, mjöl och smör till en grynig massa. Riv mandelmassan grovt och rör ner den tillsammans med nötterna.

3. Skala, kärna ur, halvera och skär äpplena i tunna skivor. Lägg skivorna i en smord ugnssäkerform. Strö över kanel och kardemmma. Smula över toppingen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min tills pajen fått fin färg.

4. Blanda alla ingredien­ ser till kolasåsen i en kastrull. Låt koka till simmig konsistens, ca 5 min. Låt svalna i rums­ temperatur. Servera kolasås och glass till pajen.