4.84.84.84.84.8

Apple merengue pie är en riktig amerikansk klassiker. Receptet gäller för en paj, om man vill göra tre i olika nivåer och storlekar ska man göra tre satser av receptet. Garnera med äppelchips eller skivat äpple.

För 10 bitar:

Ingredienser

125 g smör, rumsvarmt
1 dl florsocker
3 dl vetemjöl, (180 g)
1 äggula

Fyllning:

1,5 dl äppeljuice, färskpressad
2 dl strösocker
1 + 1 dl vatten
30 g majsstärkelse, Maizena (4 msk)
2 äggulor
50 g smör, rumsvarmt

Marängtäcke:

4 äggvitor
1 dl vatten
2,5 dl strösocker

Tillbehör:

lönnsirap

40 minuter + 30 minuter för degen att vila + 15 minuter i ugn

Apple merengue pie – gör så här:

  1. Skär smöret i tärningar. Blanda ihop alla ingredienser till pajdegen och lägg den i en plastpåse i kylen ca 30 min.
  2. Sätt ugnen på 175°. Kavla ut degen och tryck ut den i en pajform 22–24 cm i diameter. Jämna till kanterna med en vass kniv och nagga bottnen med en gaffel. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Låt kallna.
  3. Fyllning: Koka upp äppeljuice, socker och 1 dl vatten. Rör ihop majsstärkelse, äggulor och 1 dl vatten. Rör ner den varma blandningen i äggulorna och vispa kraftigt. Häll tillbaka bladningen i kastrullen och sjud under omrörning tills krämen börjar tjockna.
  4. Häll krämen i en bunke, tillsätt smöret, lite i taget. Rör till en jämn kräm. Sätt plastfolie på bunken och låt svalna.
  5. Bred ut krämen i pajskalet. Sätt in pajen i frysen medan marängen vispas.
  6. Häll äggvitorna i en ren torr bunke eller i en hushållsmaskin. Koka vatten och socker till 110°. Vispa upp äggvitorna. Låt sockerlagen koka till 121°.
  7. Häll sockerlagen i en fin stråle i äggvitorna och vispa under tiden 2–3 min, sänk hastigheten och vispa tills marängen har svalnat. Bred marängen över krämen. Bränn den med en gasolbrännare. Servera med lönnsirap.
Fler recept med: Amerikanskt, Bakning, Kök, Pajer