Äppelwienerbröd

Äppelwienerbröd är frasiga och goda. Det är viktigt att degen är kall då smöret ska kavlas in, då går det mycket lättare.  Kavlingen är viktig för ett sprött wienerbröd!
Elisabeth Johansson
Foto: Roland Persson

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 2 dl mjölk
  • 8 dl vetemjöl - (480 g)
  • 0,5 dl strösocker
  • 25 g smör - rumsvarmt
  • 2 ägg

Kavling

  • 400 g smör

Vaniljkräm

  • 6 äggulor
  • 1,5 dl strösocker
  • 40 g majsstärkelse (Maizena) - Maizena (3/4 dl)
  • 1 vaniljstång
  • 3,75 dl mjölk
  • 25 g smör - rumsvarmt

Fyllning

  • 2 äpplen - svenska , t ex Katja
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk kanel - mald

Glasyr

  • 1 dl florsocker
  • 1 msk vatten

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Häll på mjölken och rör om. Blanda i övriga ingredienser och arbeta ihop i en degblandare med degkrok. Arbeta degen på låg hastighet och sedan på högre ca 3 min. Plasta in degen och låt den vila i frysen ca 30 min.

  2. Skär under tiden smöret i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg skivorna tätt på ett smörgåspapper.

  3. Kavla ut degen tills den är dubbelt så stor som smörplattan. Lägg på smöret och vik över degen så att det täcker smöret. Kavla ut till en kvadrat och vik in ena sidan mot mitten och sedan den andra sidan. Kavla och lägg in i kylen ca 30 min.

  4. Kavla ut degen till en rektangel och upprepa vikningen. Låt vila i kylen ca 30 min. Upprepa processen ytterligare en gång och låt degen vila i kylen ca 30 min.

  5. Vaniljkräm: Vispa ihop äggulor, socker och majsstärkelse i en skål. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Lägg vaniljstång och frön i en kastrull. Häll på mjölken och koka upp. Häll vaniljmjölken över ägguleblandningen och vispa ihop.

  6. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och sjud under kraftig vispning tills det börjar tjockna. Ta kastrullen från plattan och vispa i smöret. Ta upp vaniljstången med en gaffel. Lägg vaniljkrämen i en spritspåse. Låt svalna.

  7. Kavla ut degen till en rektangel ca 1/2 cm tjock och skär i remsor ca 2 1/2 cm breda. Snurra remsorna och lägg ihop dem i en snurra på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 1 timme. Sätt ugnen på 225°.

  8. Spritsa en klick vaniljkräm mitt i på varje wienerbröd. Kärna ur och skär äpplena i bitar. Vänd dem i socker och kanel. Lägg bitarna på vaniljkrämen.

  9. Grädda mitt i ugnen 12–14 min. Ta ut och låt svalna på galler.

  10. Glasyr: Blanda ihop florsocker och vatten och ringla över wienerbröden.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!