Äppelterrine och kardemummaglass

Ta glassen ur frysen en halvtimme före servering.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 12 äpplen - fasta och syrliga
  • 2 dl strösocker
  • 2 msk vatten
  • 1 apelsin - finrivet skal

Glass

  • 5 äggulor
  • 1,25 dl strösocker
  • 1 tsk kardemumma - kärnor, hela
  • 2,5 dl mjölk
  • 2,5 dl grädde

Tillbehör

  • 4 formbröd - skivor, vitt
  • 2 msk smör
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk kanel

Gör så här

  1. Glass: Vispa äggulor och socker vitt och pösigt. Grovkrossa kardemummakärnorna i en mortel. Värm mjölk, grädde och kardemumma precis till kokpunkten. Sila av kardemumman genom finmaskig trådsil.

  2. Vispa ner äggblandningen i den heta gräddmjölken. Värm under ständig vispning tills glassmeten tjocknar något. Låt den kallna i vattenbad i diskhon. Rör om då och då.

  3. Kör glassmeten i glassmaskin. Ställ i frysen till servering.

  4. Äppelterrin: Skala och kärna ur äpplena. Skiva dem så tunt som möjligt, gärna med en s k mandolin.

  5. Smält strösocker och vatten i en tjockbottnad kastrull. Låt det sjuda på svag värme till en gyllenbrun karamell. Häll karamellen i en 1 1/2-liters avlång bakform. Vänd runt den så att den täcker hela formen. Låt karamellen stelna.

  6. Finriv apelsinskalet på rivjärn eller med ett s k zestjärn.

  7. Packa äppelskivorna i formen och varva med rivet apelsinskal. Fyll ett par cm över kanten. Täck formen med plastfolie. Ställ den under press i kylen minst 6 timmar.

  8. Sätt ugnen på 150°. Baka terrinen, i vattenbad, i mitten av ugnen 3 timmar. Låt den sedan stå under press i kylen ytterligare 10-12 timmar.

  9. Stek 12 små rundlar vitt bröd, 5-6 cm i diameter, i smör. Blanda kanel och socker på ett litet fat. Vänd brödskivorna i kanelsockret. Placera en kula glass ovanpå vid servering.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!