55555

Äppelsufflé med kanelglass är en festlig dessert. Öppna inte ugnsluckan  under gräddningstiden då sjunker sufflén ihop.  

För 8 personer:

Ingredienser

1 äpple, litet
4 msk smör
4 msk vetemjöl
2 dl äppelmust
2 dl vispgrädde
4 ägg

Garnering:

florsocker

Kanelglass:

2,5 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk
4 äggulor
1 dl strösocker
2 tsk kanel, mald

30 minuter + tid i glassmaskin + 15 minuter i ugn

Äppelsufflé med kanelglass – gör så här:

  1. Glass: Koka upp grädde och mjölk. Vispa ihop äggulor och socker. Häll den varma blandningen över äggpöset under vispning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och sjud under vispning till 85°. Ta kastrullen åt sidan och låt svalna. Ställ glassmeten i kylen och låt den blir riktigt kall.
  2. Blanda ner kanel i glassmeten och frys den i glassmaskin.
  3. Sätt ugnen på 225°. Kärna ur och skär äpplet i små tärningar. Stek dem i smör i en kastrull tills de börjar få färg. Rör i mjölet och späd med äppelmust och grädde. Låt sjuda under vispning ca 3 min. Ta kastrullen åt sidan och låt svalna. Dela äggen. Rör ner äggulorna, en i taget, i äppelsmeten. Vispa äggvitorna till fast skum. Vänd försiktigt ner dem i äppelsmeten.
  4. Fördela smeten i små ugnssäkra portionsformar, smorda och sockrade. Släta till ytan och dra med tummen runt formarnas kanter att smeten kan resa sig under gräddning.
  5. Grädda suffléerna i nedre delen av ugnen ca 15 min. Pudra florsocker över suffléerna och servera dem genast med kanelglassen till.
Fler recept med: Okategoriserade