Äppelsufflé med kanelglass

Äppelsufflé med kanelglass är en festlig dessert. Öppna inte ugnsluckan  under gräddningstiden då sjunker sufflén ihop.  
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 1 äpple - litet
  • 4 msk smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 2 dl äppelmust
  • 2 dl vispgrädde
  • 4 ägg

Garnering

  • florsocker

Kanelglass

  • 2,5 dl vispgrädde
  • 1,5 dl mjölk
  • 4 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk kanel - mald

Gör så här

  1. Glass: Koka upp grädde och mjölk. Vispa ihop äggulor och socker. Häll den varma blandningen över äggpöset under vispning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och sjud under vispning till 85°. Ta kastrullen åt sidan och låt svalna. Ställ glassmeten i kylen och låt den blir riktigt kall.

  2. Blanda ner kanel i glassmeten och frys den i glassmaskin.

  3. Sätt ugnen på 225°. Kärna ur och skär äpplet i små tärningar. Stek dem i smör i en kastrull tills de börjar få färg. Rör i mjölet och späd med äppelmust och grädde. Låt sjuda under vispning ca 3 min. Ta kastrullen åt sidan och låt svalna. Dela äggen. Rör ner äggulorna, en i taget, i äppelsmeten. Vispa äggvitorna till fast skum. Vänd försiktigt ner dem i äppelsmeten.

  4. Fördela smeten i små ugnssäkra portionsformar, smorda och sockrade. Släta till ytan och dra med tummen runt formarnas kanter att smeten kan resa sig under gräddning.

  5. Grädda suffléerna i nedre delen av ugnen ca 15 min. Pudra florsocker över suffléerna och servera dem genast med kanelglassen till.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!